pondelok 23. júla 2012

Ayran

Ayran, osviežujúci jogurtový nápoj, vám určite spríjemní nejedno horúce letné popoludnie, či grilovačku. Je neodeliteľnou súčasťou kebabov v Turecku.





2 porcie (alebo 1 veľká):


asi 200 ml bieleho hustého jogurtu (najlepšie gréckeho typu)

200 ml ľadovo studenej vody

soľ


Príprava je jednoduchá: Zmiešame jogurt so studenou vodou, osolíme a metličkou našľaháme tak, aby v nápoji nezostali hrudky. Prípadne rozmixujeme mixérom. Hustotu nápoja si môžeme upraviť množstvom vody. Prelejeme do pohárov a hneď podávame. Ayran môžete servírovať aj v džbáne a každý si naleje, koľko mu hrdlo ráči.
Ayran je veľmi osviežujúci najmä v horúcich letných dňoch, v Turecku ho pijú vždy a všade! Niekoľko tipov k čomu si ho dať:
- ayran a simit sú nerozluční kamoši. Jednoznačne odporúčam.
- skvele sa hodí k rôznym kebabom a mäsovým jedlám
- dajte si ho k plackám, pide, boreku...
- alebo si ho vychutnajte len tak, samotný, prihoďte doň stonku bazalky či mäty, vyskúšajte kocku ľadu...je veľa možností, mne chutí najviac s plackami a gözleme.


Ps: Už aj u nás som videla v obchode balený Ayran za nekresťanskú cenu (200 ml za 1,80 €), ak by vás lákalo kúpiť ho a ochutnať, tak si capnite po rukách a vedzte, že rovnaký ak nie lepší si viete urobiť aj doma a za oveľa menej peňazí! 


5 komentárov

  1. Eli, reklama je supeeeer :-))) Ešte by ma zaujímalo, či Ťa receptami zásobuje Tvoj priateľ alebo máš kuchársku knihu tureckých špecialít? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Zuzka, hlavne ta muzika je nákazlivá :D Priateľ ma nezásobuje, on len vyjedá :) mám nejaké knizky z TR, veľa je toho na internete a v neposlednom rade je tu "svokra na telefóne" od ktorej si dám najviac poradiť :) A keď sme u nich doma tak z nej drankam recepty a chodim, obkukavam, čo a jak :)Dakujem Ti Zuzi!

      Odstrániť
    2. A ešte by ma zaujímalo :-) ,ktoré "slovenské" jedlo má obľúbené Tvoj priateľ? Či mu chutia napr. naše bryndzové halušky alebo sviečková na smotane (to zrovna nie je naše slovenské) a tak.. Ďakujem za odpoveď.

      Odstrániť
    3. Ahmet nemá rád slovenské jedlá :D Halušky zje, ale bez slaniny, lokše si naplní fetou a na moje obľúbené omáčky /kôprová a tekvicová/ sa díva ako na zázrak :) Ja mu rozumiem, slovenská kuchyňa je pre nich ťažká, oni veľa jedávajú zo zeleniny, ovocie,mliečne dezerty, mäso a kebab väčšinou len keď idú niekam von...nerobí mu dobre napr. sladká smotana v jedlách, bravčové ani nekupujem :) Ale zasa zbožňuje bublaninu a všetky naše koláče, hlavne ovocné. (turci okrem slávnej baklavy, nič moc v sladkostiach, vsetko polejú cukrovým sirupom a hotovo). Veľmi mu chutí guláš, hlavne kotlíkový, aj sviečková,zemiaková kaša,pečená hus či kačica, slepačia polievka, na ňu nedá dopustiť (hlavne po žúrke):) palacinky, lečo, vyprážaný syr si dá aj o polnoci :)) Ale zasa, nedá sa povedať, žeby sa za niektorým z týchto jedál "išiel potrhať", zje ich, chutia mu, ale to je tak všetko. Pravdupovediac, ani sa mu nečudujem :)

      Odstrániť
    4. Tak to bola vyčerpávajúca odpoveď, ďakujem :-) Všimla som si u Teba na fotografiách na FB veeeľa zeleniny. Kôprovú a tekvicovú zbožňujem aj ja.

      Odstrániť

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall