sobota 16. mája 2015

Nielen halušky

Hlási sa slováčisko, čo neľúbi bryndzu? Sem s ním! ☺ Ešte aj moja turecká svokruša ju miluje! Vážne. Teraz je jej čas, májový. Kúpte poriadnu, poctivú, ovčiu. Na týchto veciach sa neoplatí šetriť. 




Teplý cestovinový šalát so špargľou a bryndzou

na 2 porcie potrebujeme:

cestoviny, napr. špirálky, alebo kolienka
asi 10 výhonkov zelenej špargle
dve hrste mrazeného hrášku
8-10  maličkých paradajok, nakrájaných na štvrtinky
ovčiu bryndzu, čerstvú
soľ, mleté čierne korenie
2 lyžice masla
šťava z polovice menšieho citróna
trošku olivového oleja

Špargľu umyjeme, odrežeme alebo ešte lepšie odlomíme spodnú, drevnatejšiu časť a ak treba, tak aj ošúpeme. Ja som šúpala. Hlavičky odrežeme a stonky nakrájame asi na 3 cm kúsky. Všetko povaríme vo vode spolu so štipkou soli a cukru. Stačí pár minút, potom dierovanou varechou vyberieme. Medzitým si dáme variť cestoviny. Na väčšej panvici rozpustíme maslo s kvapkou olivového oleja, pridáme scedenú špargľu, paradajky, citrónovú šťavu a necháme prehriať. Osolíme, okoreníme. K variacim sa cestovinám pridáme na posledné dve minútky mrazený hrášok. Scedíme (trochu vody si odložíme) a okamžite prihodíme k cestovinám priamo do panvice. Môžeme doplniť vodu, ktorú sme si odložili, ak by boli cestoviny príliš suché. Celé to ešte chvíľu poprehadzujeme a hneď podávame. Navrch nadrobíme bryndzu.



Slané muffiny s bryndzou

12 kúskov

2 väčšie vajcia
250 polohrubej múky (ja používam špaldovú)
100 slnečnicového oleja
200 g hustého bieleho jogurtu
2 lyžičky kypriaceho prášku
1/2 lyžičky morskej soli
lyžička sušených byliniek (bazalka, oregano, tymian)
troška mletého čierneho korenia

asi 3 lyžice nadrobenej bryndze (bryndzu dajte asi 10 minút pred začiatkom pečenia do mrazničky, bude sa lepšie drobiť)
2 sušené paradajky naložené v oleji, nakrájané na kúsky
hrsť zelených olív, nakrájané na kúsky

oriešky alebo semienka na posypanie

Rúru rozohrejeme na 180 °C. Plech na muffiny vyložíme papierovými košíčkami. Vo väčšej misky prešľaháme metličkou vajcia s jogurtom a olejom. Prisypeme preosiatu múku, zmiešanú so soľou, mletým čiernym korením a kypriacim práškom. Zamiešame, pridáme nasekané olivy a sušené paradajky, bylinky a ešte raz premiešame. Nakoniec opatrne do cesta zapracujeme na väčšie kúsky nadrobenú bryndzu. 
Rozdelíme do košíčkov, ktoré naplníme do 3/4, posypeme napr. slnečnicovými semienkami a dáme piecť asi na 25 minút. Či sú hotové, vyskúšame zapichnutým špáradlom. Po upečení ich necháme vychladnúť. Najlepšie sú čerstvé, ale chutné a mäkké budú aj nasledujúci deň. Výborne na raňajky, ľahkú večeru, alebo ich vyskúšajte namiesto chleba k nejakej dobrej polievke. My sme ich jedli k "bramboračke". 





Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall