nedeľa 13. novembra 2011

Börek nasıl yapılr (Ako upiecť burek)


Burek syrový, burek špenátový, burek zemiakový. Upečieme si každý jeden! Základ je stále rovnaký, náplne sa dajú rôzne obmieňať. Tieto tri sú najjednoduchšie a naše najobľúbenejšie, ale do bureku môžete pokojne zapiecť aj opečené pikantné mleté mäso s cibuľou a paradajkami, uvarenú šošovicu, cuketu, mangold, kuracie mäso podusené s mrkvou a pórom. Možností je veľa, stačí si vybrať alebo vymyslieť vlastnú verziu. Takto sa vždy podarí! 








základ na  1 veľký plech (30x40 cm):

4 pláty hotového štrúdľového cesta (yufky, filo cesta)
150 ml bieleho nesladeného jogurtu
80 ml rastlinného oleja
150 ml mlieka
2 vajíčka
soľ a mleté čierne korenie
sezam a černuška na posypanie
olej na vymastenie plechu





Peynirli börek (Syrový burek)

1 základ na burek

250 g jemného hrudkového tvarohu
100 g Fety, alebo bryndze, prípadne iného ovčieho mäkkého syra
100 nastrúhaného tvrdého ovčieho syra (možno vynechať)
zväzok petržlenovej vňate
pol zväzku kôprovej vňate (možno vynechať)
mleté čierne korenie


Rúru zohrejeme na 180 °C. V miske prešľaháme vajcia, mlieko, jogurt a olej. Ochutíme štipkou soli a čerstvo namletým čiernym korením. Plech vymastíme olejom. V inej miske zmiešame tvaroh, mäký ovčí syr, tvrdý nastrúhaný syr, nasekanú petržlenovú vňať a kôprovú vňať. Ochutíme  mletým čiernym korením. 
Plech vystelieme plátom cesta tak, aby prečnievalo cez okraje. Polejeme štvrtinou jogurtovej zmesi. Na to rozprestieme druhý plát cesta, okraje teraz nenecháme prečnievať, cesto je treba "pokrčiť" aby sa vošlo do formy. Polejeme ďalšou štvrtinou zmesi, na to rovnomerne rozdrobíme polovicu syrovej náplne. Zakryjeme tretím plátom cesta, podobne ako predchádzajúci. Opäť polejeme štvrtinou zmesi, rozprestrieme druhú polovicu syrovej náplne. Prečnievajúce okraje cesta zahneme dovnútra a zakryjeme posledným plátom. Na vrch rozotrieme poslednú štvrtinu jogurtovej zmesi. Ostrým nožom burek opatrne rozkrájame na väčšie kocky, ale nemusíme dôkladne, ide len o to, aby sa cesto lepšie prepieklo a po upečení sa lepšie krájal. Posypeme sezamom a černuškou a dáme piecť na 35-40 minút do zlato-hnedej farby. Po upečení prikryjeme na 15 minút čistou utierkou, potom nakrájame a môžeme podávať. 


Patatesli börek (Zemiakový burek)

1 základ na burek 

asi 500 g zemiakov
1 menšia cibuľa, prípadne 2-3 jarné cibuľky
zväzok petržlenovej vňate
olivový olej
1 lyžička mletej červenej papriky
soľ
mleté čierne korenie


Zemiaky ošúpeme a nakrájame na malé kocky (1x1 cm). Na oleji orestujeme do sklovita nadrobno nakrájanú cibuľu (prípadne pár jarných cibuliek), pridáme zemiaky a spolu opekáme ďalších 5 minút. Pridáme mletú červenú papriku, soľ, mleté čierne korenie a podlejeme troškou vody. Zakryjeme a dusíme na miernom plameni, kým  všetka tekutina nevsiakne do zemiakov. Nakoniec primiešame nasekanú petržlenovú vňať. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť.  Medzitým si nachystáme jogurtovú zmes a yufku a ďalej postupujeme ako pri syrovom bureku. 




Ispanaklı börek (Špenátový burek)

1 základ na burek

500 g čerstvého špenátu
1 menšia cibuľa
100 g Fety alebo bryndze alebo iného ovčieho mäkkého syra
štipka čili vločiek
mleté čierne korenie
troška mletého muškátového orieška
štipka soli
olivový olej

Špenátové listy umyjeme, osušíme a nakrájame nahrubo. Na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, opečieme do sklovita, pridáme špenát, čili vločky, štipku soli a namelieme čierne korenie a muškátový oriešok. Necháme spolu podusiť, kým špenát neabsorbuje všetku tekutinu. Potom odstavíme a vmiešame nadrobený ovčí syr. Necháme mierne vychladnúť a ďalej postupujeme ako pri syrovom bureku.

2 komentáre

  1. Chcerm sa opytat či možem použit aj naše štrudlove cesto na tento recept dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano Gabika, ja tiez pouzivam casto strudlove na vsetky bureky :-)

      Odstrániť

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall