pondelok 1. októbra 2012

Kirmizi Mercimek Corbasi

Ak aj vy v týchto  chladných dňoch hľadáte nejaké oživenie repertoáru jesenných polievok, mám pre vás jeden tip. Uvarte si jednu z najobľúbenejších turecký polievok -  z červenej šošovice.Táto polievočka je výborná v zimných obdobiach, je hustá, sýta, plná energie. Chutí po chilli a vonia citrónom. Navyše je raz-dva hotová a na jej prípravu nepotrebujete žiadne špeciálne suroviny. 





Suroviny pre 4 osoby:

1 šálka červenej šošovice
1 cibuľa
1 väčia mrkva
1 väčší zemiak
7,5 dcl - 1 l hovädzieho vývaru 
1 bobkový list
olivový olej
mleté čierne korenie
soľ
2 lyžice masla
1 lyžica sušenej mäty
1 lyžička mletého čili (alebo podľa chuti)
1 lyžička mletého rímskeho kmínu

šťava z jedného citróna

Na lyžici oleja orestujeme dosklovita jednu nakrájanú cibuľu. Pridáme na kocky nakrájanú mrkvu a zemiak, premiešame a chvíľu spolu opečieme. Potom zalejeme vývarom a privedieme k varu. Šošovicu prepláchneme vodou a pridáme do polievky. Ochutíme bobkovým listom a varíme asi 30 -40 minút kým nie je zeleniná úplne mäkká a šošovica rozvarená. Bobkový listy vyberieme a polievku rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Prípadne rozriedime vývarom. Polievku namiesto mixovania môžeme nechať variť ešte dlhšie až kým nie je všetko rozvarené. Vrátime na oheň a pripravíme si ochutené maslo: Na menšej panvici rozpustíme maslo s 2 lyžicami olivového oleja. Keď maslo spení, prisypeme čili, sušenú mätu a mletý rímsky kmín. Necháme pár sekúnd spolu prehriať a pridáme do polievky. Premiešame a polievku necháme ešte prejsť varom. Na záver ochutíme mletým čiernym korením, šťavou z citróna- dajte aj celý citrón, prípadne dosolíme (ak sme použili neslaný vývar). 






Hotovú polievočku podávame horúcu s kúskami citróna a chilli korením. Každý si tak svoju porciu môže doviesť k dokonalosti podľa vlastných chuťových predstáv. 
Dobrú chuť!

8 komentárov

  1. nádherné fotky a lákavá polievočka, veru by som si teraz z nej nabrala :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Odpovede
    1. Ahoj, Miska, tu prvu polievku z cervenej sosovice varievam casto (aj dnes bola na stole). Recept som si priniesla z Cypru, tam nas ocarila. Odporucam.
      Sovka 62 z Varechy.

      Odstrániť
  3. Úžasná polievka. Práve som ju dojedla a som úplne paf :). Včera sme sa vrátili z Turecka a dnes som už hľadala recepty na nete. Ich kuchyňa je neopísateľná. Prosím, ak máte recept na čokoládový koláč, pridajte ho na stránke ;). Ďakujem ešte raz za najchutnejšiu šošovicovú polievku.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mila Tatiana, dakujem krasne! potesili ste ma :) som velmi rada ze vam polievocka chutila, a dufam ze sa sem budete vracat castejsie ;) Hm, ten cokoladovy kolacik, neviem kt. ste ochutnali, nebolo to podobne brownies?

      Odstrániť
  4. Dobry den, velmi som si zalubila Turecko aj cez predsudky ale po dovolenke je to moja top destinacia.Jedlo ani nehovorim a nevedela som sa nabazit ich specialit. Uz som uvarila od vas poliecku mrkvovu a musim ppvedat mnam . Ale som zufala zhanam recept na ich mrkvovy kolac poliaty niecim sladkym priesvitnym nvm ako to nazvat. Vedeli by ste mi pomoct? Dakujem Meggie

    OdpovedaťOdstrániť

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall