piatok 24. mája 2013

Kırmızı biber salatası alebo červená je dobrá

Vynikajúci a jednoduchý šalát z pečenej papriky a byliniek. 




suroviny:

červená paprika - kapia
olivový olej extra panenský
citrónová šťava
soľ
mleté čierne korenie
petržlenová a mätová vňať


Kapiu umyjeme a nožom niekoľkokrát prepichneme. Teplovzdušnú rúru vyhrejeme na 180 °C. Papriky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme ich do rúry a pečieme zhruba 30 minút, alebo dovtedy, kým povrch paprík nezčernie a papriky nezmäknú. Potom ich opatrne vyberieme, vložíme do sklenenej nádoby, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.  Tým sa papriky zaparia, a budú sa ľahšie šúpať.

Medzitým nasekáme poriadnu hrsť petržlenovej vňate a môžeme pridať pár lístkov mäty. Keď nám papriky vychladli, ošúpeme ich, odstránime semienka a nakrájame na menšie kúsky. Vložíme do väčšej misy, prilejeme olivový olej, zastrekneme citrónovou šťavou, osolíme, ochutíme mletým čiernym korením a premiešame. Nakoniec vmiešame nasekanú petržlenovú vňať.
Šalát je dobre nechať odležať v chlade. Podávame ho ku grilovanému mäsu, alebo len tak, samotný s kúskom chleba.

Ak papriky namiesto rúry opečiete na grile - v Turecku úplne bežne, gril je pripravený vždy a všade :) - šalát bude mať úplne iné grády, to mi verte!  Ak gril nie je po ruke, môžeme kamuflovať štipkou údenej červenej papriky.



3 komentáre

  1. Eli, môžem papriku aj neošúpať? Vyzerá to krásne, až sa mi sliny zbiehajú :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ahoj Zuzka, myslím že ano, ale ked sa paprika upečie, tak z nej ta supka ide velmi lahko dole. Ja ju šúpem aj kvôli lepšej stráviteľnosti.

      Odstrániť
    2. Ahaa, mne šupka nevadí, bolo by mi ju škoda vyhodiť ;-) Už sa teším na papriku z maminej záhrady a hneď pripravííím :-)

      Odstrániť

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall