utorok 26. novembra 2013

Hrejivá šošovicová

Varila som podľa Hanky Michopulu. Extrémne jednoduchá, zimná sýta polievka. Výborná je so slaninou aj bez nej. Tak ako Hanka, aj ja odporúčam použiť zelenú šošovicu, ktorá aj po uvarení pekne drží tvar. Ak ju nemáte, tak pokojne použite klasickú hnedú, na chuti to polievke vôbec neuberie. Mám odskúšané.





suroviny:

5 plátkov anglickej slaniny nakrájanej na kocky
2 šálky uvarenej šošovice
1 mrkva
1 petržlen
kúsok zeleru
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky
1 konzerva krájaných paradajok
olivový olej
sušené oregano
petržlenová vňať
soľ, mleté čierne korenie

V hrnci zohrejeme troška oleja a opečieme slaninu do chrumkava. Pridáme nakrájanú cibuľu a chvíľu opekáme. Pridáme cesnak, nahrubo nastrúhanú mrkvu, petržlen a zeler a chvíľu spolu podusíme. Keď zelenina zmäkne, zalejeme ju konzervovanými paradajkami a asi 1/2 litrom vody. Privedieme k varu a varíme približne 20 minút. 
Potom pridáme uvarenú a scedenú šošovicu, ochutíme oreganom, podľa chuti posolíme a okoreníme. Môžeme pridať aj čili korenie. Všetko spolu ešte chvíľu povaríme a nakoniec vmiešame nasekanú petržlenovú vňať. 
Do horúcej polievky si  môžeme nastrúhať syr, napr. parmezán. 


2 komentáre

  1. Ďakujem za skvelý recept, dnes som ju varila. Len s dvomi neplánovanými zmenami :) uprostred varenia som zistila, ze v komore nemam sterilizovane paradajky ani sosovicu. Co ma trochu zaskocilo pretoze to je moja standardna vybava. Nakoniec s trochou improvizacie som pouzila cerstve paradajky a susenu sosovicu len trochu dlhsie povarila. Polievka je vynikajuca aj tak.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no paradne si sa vynasla Eni :) som rada ze chutilo, u mna sa hned zaradila k polievkovym stalicam :)

      Odstrániť

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall