nedeľa 11. mája 2014

Slovenské chute a jedna malá darovačka

Dnes to bude opäť veľmi rýchle a slovenské, ej bisťu!  Nové pečené zemiaky-bryndza-slaninka. To vám je taká božská kombinácia, že vážne konkuruje bryndzovým haluškám. U nás teda určite. Môj milený bryndzáky zbožňuje.  Bez slaniny samozrejme. Ale vyškvarenou masťou z nej nepohrdne.  Furt mu hovorím, bryndzáky bez slaniny, to je ako kebap bez mäsa, to proste nejde...   "No tak mi tam hoď zopar kúskov" kričal  dnes,  keď som chystala obed a opakovala bryndzovú mantru. Krásne májové jedlo, určite si ho pripravte, poteší najmä v takéto sychravé dni. 





suroviny:

nové zemiaky
bryndza (najlepšia ozajstná, ovčia)
údená sladnina
olej
soľ
mleté čierne korenie
petržlenová vňať, kôpor alebo pažítka

Rúru vyhrejeme na 200 °C. Zemiaky dobre umyjeme a prekrojíme na polovice. Vložíme ich do pekáča alebo zapekacej nádoby, pokvapkáme olejom, posolíme a okoreníme. Pečieme do mäkka, na záver zapečieme pod grilom. 
Meditým si slaninu nakrájame na menšie kocky a na slabom plameni vyškvaríme. Horúce zemiaky podávame s nadrobenou bryndzou, slaninkou a nasekanými bylinkami. Toto jedlo skvelo doplní akýkoľvek kyslomliečny nápoj. 




Mimochodom, darovačka! Poznáte zmes korenia  merguez? Ja som naň natrafila v knihe River Cottage Veg Every Day! a poviem vám, je neprekonateľná napr. na pečených zemiakoch.  Je to zmes rímskeho kmínu, koriandru, údenej papriky, feniklu, a čili korenia. Ak mi do komentáru alebo na FB stránku napíšete Vaše obľúbené korenie na pečené zemiaky alebo možno aj recept, poteším sa a jednému z Vás toto korenie namiešam a pošlem (podľa želania nenamletú zmes alebo podrvenú v mažiari). 


Aktualizované 22. mája 2014: 

Kto teda vyhral? Šťastie sa tentokrát usmialo na Meg, ktorú prosím o email, aby sme sa dohodli. Gratulujem!      
môj email: muy_pira(zavináč)hotmail(bodka)com

7 komentárov

  1. Už som síce napísala aj na fb ale dovolím si napísať aj sem: ), pečené zemiaky mám veľmi rada, a ako dieťa som ich jedavala často lebo sme boli na prázdninách u starých rodičov a s čím nakŕmiť hladné deti. .. s pecenymi zemiakmi. Pamätám si to ako dnes...dedko ich prekrojil a posypal soľou a dal zapiect ... to bola bitka.: )) pa Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zuzi, presne tak, take najobyčajnešie sme aj my ako deti milovali. Celé, upečené v šupke, s maslom a soľou,hmmm..A ešte v pahrebe po opekačke! To už bola iná vysoká gastronómia :) Ďakujem za komentár!

      Odstrániť
  2. Zemiaky nasho detstva. U nas boli typicke osolene posypane stedro petrzlenovou vnatou - asi kvoli doplneniu zeleza na jar. Ale teraz davame prednost varenym, sypanym koprom, co v zahrade mojej mamy rastie ako burina. A my sa doslova pasieme. Mimochodom, nikdy som nechutnala udenu mletu papriku. Musi to byt mnamka na zemiaky a nieken na ne :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zemiaky nasho detstva. U nas boli typicke osolene posypane stedro petrzlenovou vnatou - asi kvoli doplneniu zeleza na jar. Ale teraz davame prednost varenym, sypanym koprom, co v zahrade mojej mamy rastie ako burina. A my sa doslova pasieme. Mimochodom, nikdy som nechutnala udenu mletu papriku. Musi to byt mnamka na zemiaky a nieken na ne :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. pečene zemiaky v šupke, s rascou a morsky soľ

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Brambory s bryndzou a slaninkou tedy vypadají fantasticky! Dneska jsem byla koupit brambory jako přílohu na večeři, taky rané. Takže mám pocit, že příště jich vezmu víc, a k nim i tu bryndzu a slaninu. Nejradši mám ale brambory z popela... Děda měl vždycky na zahrádce pár řádků brambor, a když pak pálil bramborovou nať, tak schoval do popela i pár menších brambor. Když domů donesl ty zčernalé brambůrky, málem mu celá rodina utrhala ruce. Nedávno jsme byli na takové chatové akci s přáteli, a když někoho napadlo hodit do popela v kamnech brambory, všichni jásali. Hádám, že na tuto verzi má každý milé vzpomínky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ďakujem Vám všetkým za milé odkazy, vidím, že máme v "zemiakovej" otázke všetci jasno :) čo najjednoduchšie je najlepšie. Pridávam sa :) Zajtra bude zrebovanie, uvidíme na koho sa usmeje šťastie ;)

    OdpovedaťOdstrániť

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall