nedeľa 30. novembra 2014

Kandil Simidi (Mini simit)

Uf, november ubehol ako voda, a pretože som bola viac chorá ako zdravá, v rámci nedobrovoľnej sociálnej izolácie som sa ani nenazdala že už začalo predvianočné besnenie. S vianočným pečivom vás  otravovať nebudem, jednak je ho všade dosť a jednak u nás sa stále opakujú tie isté overené  koláčiky - niektoré typicky nevianočné - ale tak zasa si vytvárame vlastné  tradície ♥  Namiesto toho sa s vami podelím o recept na výborné turecké sezamové sušienky. Ak máte radi niečo dobré a chrumkavé k horúcemu čaju,  týchto fešákov ala simit si určite obľúbite.





Suroviny na 20 ks:

340-350 g  hladkej múky
60 g mäkkého masla
100 g rastlinného oleja
100 g bieleho hustého jogurtu
1 ČL práškového cukru
1/2 ČL morskej soli
1 PL kypriaceho prášku
1 ČL mahlepu *
1 vajíčko
70 g sezamových semienok
20  g hroznovej melasy
2-3 PL horúcej vody

* mahlep je  koreniaci prášok, ktorý sa vyrába rozomletím jadier z kôstok čerešní, je veľmi aromatický, pripomína horké mandle, škoricu, ruže a med. V Turecku sa mahlep pridáva takmer do každého slaného či sladkého pečiva, dáva mu špecifickú príchuť a vôňu. Predávajú ho  v orientálnych potravinách, ak ho nezoženiete, ako náhrada by možno fungovala nejaká mandľová esencia so štipkou mletého kardamomu. 




Rúru si vyhrejeme na 175 °C. Dva plechy na pečenie vyložíme pečiacim papierom. Vo väčšej miske necháme povoliť kúsky masla, pridáme preosiatu múku a rukami spracujeme na jemnú mrveničku. Potom pridáme preosiaty cukor, prášok do pečiva, soľ a mahlep. Premiešame a nakoniec pridáme vajíčko, jogurt a olej. Vypracujeme mäkké a nelepivé cesto, vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a dobre premiesime. Cesto  rozdelíme na cca 20 kúskov. Z každého potom vyformujeme asi ako prst hrubý valček, stočíme do kruhu a konce pevne spojíme. 
Do menšej plytkej misky alebo taniera nalejeme hroznovú melasu a rozriedime horúcou vodou. Do druhého taniera nasypeme sezamové semienka. 




Kolieska najskôr namáčame v melase, necháme odkvapkať a potom obalíme v sezame. Uložíme ich na plech vystlaný papierom a pečieme 40 - 45 minút do zlatohneda. Je dobré jeden vybrať a rozlomiť, tak skontrolujeme či sú prepečené. Necháme úplne vychladnúť. Sú skvelé s nejakým dobrým čajom, prípadne aj ako raňajky s balkánskym syrom, olivami a chrumkavou zeleninou. 







4 komentáre

  1. Mnam, vyzera to dobre. Aj ja zavadzam nove tradicie tento rok. Rozhodla som sa nepiect. Ak bude chut na sladke, radsej upeciem kolac medzi sviatkami. Aj tak ku mne chodia na navstevu na balkon len opice :) Tym aj sucha korka staci.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. My budeme tento rok sami dvaja, tak asi ani ja nebudem. Jedine zeby som porozdavala susedom :) Ahmetovi stačí krabica cantucin a pernikov. a mne miska zemiakoveho salátu :)

      Odstrániť
  2. mahlep som ešte ani nepočula... foneticky mi to pripomína mahalebku http://ic.mestodobris.cz/mahalebka-obecna/d-465475, som na to veľmi zvedavá, kde sa dá v BA zohnať? Veľmi sa mi páčilo na vareche odporúčanie na servírovanie s olivami a syrom. Všetkým tým ma simit láka, aj keď neholdujem sladkostiam.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. zdravím Vás, noo, to bude ten stromček, ktorého višne/čerešne sa na mahlep používajú (teda, ich kôstky, samozrejme) :) inak, v Bratislave by som hľadala v nejakom dobre zásobenom orient shope (napr. starý avion, alebo farmárska tržnica) Keby ste nezohnali a mali by ste zaujem, mozme sa v BA niekde stretnut a prinesiem vzorku :) Inak, simit ako taký je vlastne len chlebové pečivo obalené v sezame, tieto sušienky sú skôr keksíkové.

      Odstrániť

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall