štvrtok 12. februára 2015

I ♥ U, my yellow potato...

Ako správna dievka z východu milujem zemiaky. Mám ich ešte radšej ako chlieb. No vážne! :)  Ako deti sme koncom leta povinne trávili posledné prázdninové dni na zemiakových lánoch s motykou v ruke. Au! Naschvál sme roztínali zemiaky v hriadkach, len aby nás otec poslal kade ľahšie. Rozumej k vode kúpať sa. Zemiaky sa u nás jedli stááále, v pondelok nimi boli plnené pirohy, v utorok plávali vo fazuľovej polievke, vo štvrtok lokše, v nedeľu sme ich tlačili k fašírkam, a zemiakovo-majonézový šalát sa robieval na hektolitre... vrcholom blaha boli aj tak vždy pečené zemiaky v pahrebe. A pre mňa aj tento šľepi guľaš. Babka nám ho uvarila vždy, keď už nevedela kam skôr skočiť. Ja som jej recept trošku poupravila ale aj tak je to jedlo, ktoré ma vždy prenesie naspäť do detstva. K nekonečným zemiakovým lánom...Hej, a viete prečo šľepi? No bo meso ani nevidzel...




pre 4 osoby potrebujeme:

cca 1 kg zemiakov 
2 stredne veľké cibule
4 strúčiky cesnaku
1 PL mletej červenej papriky sladkej
mleté čili 
1 ČL mletej rasce
soľ
mleté čierne korenie
sušený majorán
rastlinný olej
petržlenová vňať a smotana k podávaniu

Zemiaky ošúpeme, rozkrojíme na polovicu a nakrájame na 2-3 mm hrubé plátky. Cibuľu nakrájamé na drobno a orestujeme na oleji do sklovita. Pridáme 3 strúčiky cesnaku, prelisované alebo jemne nasekané. Potom vložíme do hrnca  zemiaky, premiešame aby sa všetky dobre obalili cibuľou. Pridáme mletú červenú papriku, rascu, mleté čili /nemusí byť/, osolíme a okoreníme. Podlejeme troškou vody a dusíme na slabom plameni do mäkka. Priebežne premiešavame a podlievame vodou aby sa zemiaky nepripálili. Jedlo je hotové, keď sa časť zemiakov rozpadáva a takto zahustí celý pokrm. Kto má rád viac cesnaku, môže ešte pridať jeden pretlačený strúčik. Nakoniec ochutíme sušenou majoránkou. Na tanieri posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame s bielym jogurtom alebo smotanou a nakladanou zeleninou.  






4 komentáre

  1. toto si aj ja pamätám z detstva, aj teraz to občas urobím, lacné, jednoduché a chutné... to sa mi páči :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak toto lubim aj ja. Eli ta fotka s tym typickym slovenskym, vysivanym obrusom a babickovskym tanierom je top!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. dakujem dzifčence :) aj my mame najradsej takého jednoduche obyčajne jedla. preto tu na blogu toho moc nepribuda ;-) Miska, obrus aj taniere furt pouzivam. Takto to u nas väčšinou vyzera pri stolovaní. akosi sa mi viac pacia ako sterilne taniere z ikea ;-)

    OdpovedaťOdstrániť

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall