nedeľa 22. februára 2015

Kuzu pirzola/Grilované jahňacie kotlety

Byť v Turecku a neochutnať grilované jahňacie s cibuľovým šalátom, to je ako byť na salaši a nedať si pohár žinčice :) Jahňaciemu, do ružova neprepečenému, som zatiaľ na chuť neprišla, ale toto grilované, na jazyku sa rozplývajúce mäsko, to je vám iná dobrota! 




pre 2 osoby budeme potrebovať:

8-10 jahňacích kotliet
olivový olej
strúčik cesnaku
citrónovú šťavu
štipku sušeného tymiánu
mleté čierne korenie

na cibuľový šalát:

2 cibule
1/2 čl soli
hrsť petržlenovej vňate
1 čl sumaku
šťava z 1/2 citróna
olivový olej

ako na to:
Z pár lyžíc olivového oleja, citrónovej šťavy, mletého čierneho korenia, na plátky nakrájaného cesnaku a tymiánu pripravíme marinádu. Jahňacie mäso vložíme do hlbokého taniera alebo misky a dobre potrieme marinádou zo všetkých strán. Zakryjeme fóliou a dáme na noc (alebo na hodinu) do chladničky. 
Grilovaciu panvicu rozpálime a kotletky opečieme z každej strany do hneda. Môžeme opekať aj na obyčajnej panvici, prípadne upiecť v rúre. 
Mäso podávame s chrumkavým chlebom a cibuľovým šalátom.
Cibuľu ošúpeme, prepolíme a nakrájame na tenké plátky. Pridáme soľ a rukami silno hnetieme, kým cibuľa nepustí šťavu. Necháme chvíľu postáť. Medzitým si nasekáme petržlenovú vňať. 
Cibuľu dobre vyžmýkame a preložíme do servírovacej misky. Pridáme vňať, sumak, šťavu z citróna a trochu olivového oleja. Premiešame a ihneď podávame. 



Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall