streda 9. novembra 2016

Etlı bezelye (Dusený hrášok s hovädzím mäsom)

A konečne je tu môj čas. Obdobie prvých mrazov, farebných ulíc, svetielok a predvianočnej atmosféry, ktorá je už už na spadnutie. Viac ako tej vianočnej atmoške sa teším tuhej zime, poznáte to: dlhá prechádzka a po nej vymrznutí sa doma zahrievate pod dekou. Do ruky horúci čaj alebo ešte lepšie, niečo teplé a hrejivé do brucha. Áno, na rad prichádzajú všetky tie pomaly varené, hutné a pikantné  zahrievacie polievko-guláše, ktorých navaríte za kotol a potom máte o jedlo na pár dní postarané. Ak to máte doma podobne, skúste nabudúce namiesto segedínu napríklad takýto  hráškový guláš, ktorý sa v Turecku varí občas s mäsom, občas bez mäsa (hlavne v letnom období). Ale samozrejme, stále v spoločnosti bieleho jogurtu a čerstvého chrumkavého chleba.
 
pre 4-6 osôb budeme potrebovať:

300 g hovädzieho mäsa na guláš
500 g hrášku (čerstvý v sezóne, v zime mrazený)
2 mrkvy
2-3 stredne veľké zemiaky
1 veľká cibuľa
3-4 strúčiky cesnaku
1 PL paradajkového pretlaku
1 PL tureckej paprikovej pasty (ak nemáte, dajte dvojnásobok pretlaku)
polovica konzervy lúpaných a krájaných paradajok
čerstvý alebo mrazený kôpor
olivový olej
soľ, mleté čierne korenie


Vo väčšom hrnci zohrejeme pár lyžíc olivového oleja a orestujeme na ňom na kocky nakrájanú cibuľu. Pridáme na plátky nakrájaný cesnak, ešte chvíľu restujeme, potom zvýšime teplotu a pridáme na väčšie kocky nakrájané mäso. Necháme zatiahnúť  a chvíľu podusíme. Potom pridáme paprikovú pastu, paradajkový pretlak a krájané paradajky z konzervy. Chvíľu spolu podusíme a podlejeme vodou tak, aby bolo mäso tesne ponorené. Privedieme k varu, zakryjeme a na miernom ohni dusíme takmer do mäkka. Ak radi používate tlakový hrniec, pokojne ho v tejto fáze použite.Ušetrí kopec času a energií. Keď je mäso takmer mäkké, pridáme do hrnca nakrájané zemiaky, mrkvu na kolieska a hrášok. Opäť podlejeme vodou, posolíme, okoreníme, pridáme nasekaný čerstvý (mrazený) kôpor a dusíme, kým zelenina a mäso úplne nezmäkne. 
Podávame horúce, posypané kôprom, s kúskom čerstvého chleba  a bielym jogurtom, prípadne s dusenou ryžou a nakladanými uhorkami.



3 komentáre

  1. vyskúšané, je to výborné

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Děkujeme za recept. Vynikající jídlo. Je jasné, že jsem to nevařili poprvé.

    OdpovedaťOdstrániť

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall