streda 16. januára 2019

Etli Kapuska (Dusená kapusta s mletým mäsom)

Koho by v zime nepotešila miska dobrého horúceho jedla? A najlepšie takého, na ktoré nepotrebujeme nič iné ako lyžicu. Myslím si, že kombinácia kapusta-mäso je v našich končinách niečo ako "comfort food".  Jednoduché, výživné, to, ktoré si pamätáme z detstva... pre každého to môže znamenať niečo iné. Pre mňa je to jedlo, po ktorom mi je naozaj dobre. Dobre na duši. 
Je ich viac, ale napr. táto dusená kapusta s mäsom mi v zime vždy dobre padne. Recept je veľmi jednoduchý, ak máte radi paradjkovú kapustu - myslím, že "kapuska" vám bude tiež chutiť. Ak nie ste veľký mäsožravec, mám pre vás aj ľahšiu a bezmäsitú verziu tohto výborného jedla. Namiesto mletého mäsa môžete použiť bulgur alebo pohánku. 


pre 6-8 osôb budeme potrebovať:

približne 1 kg bielej hlávkovej kapusty (1 malá hlávka kapusty alebo polovica veľkej)
500-600 g mletého hovädzieho mäsa 
4 lyžice olivového oleja
2 stredne veľké cibule
3-4 strúčiky cesnaku
2 plné lyžice hustého paradajkového pretlaku
1 plná lyžica tureckej paprikovej pasty (alebo ako náhrada 1 zarovnaná lyžica dobrej domácej sladkej mletej papriky)
soľ
mleté čierne korenie
1 lyžička drveného čili (podľa chuti)

drvené čili a biely jogurt k podávaniu

Kapustu očistíme od vrchných listov a vykrojíme tuhý hlúbik. Kapustu nakrájame na tenké prúžky. Na olivovom oleji opečieme nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme na plátky nakrájaný cesnak a chvíľu spolu restujeme. Pridáme paprikovú pastu a paradajkový pretlak. Premiešame a asi minútu spolu restujeme. K tomuto základu pridáme mäso a necháme ho zatiahnuť. Dusíme spolu 10-15 minút, ak treba, podlejeme troškou vody. Napokon po častiach pridáme pripravenú kapustu. Všetko spolu dobre premiešame, osolíme, okoreníme  a ochutíme čili korením.  Keď kapusta trochu zmäkne a zmenší objem, podlejeme všetko horúcou vodou, tak aby bola kapusta takmer ponorená, ale nie úplne. Privedieme k varu, znížime plameň, zakryjeme a dusíme pod pokrievkou do mäkka, približne 30 minút. 
Na záver ochutnáme, ak treba dosolíme alebo okoreníme. 
Je to výborné napr. s  bielym jogurtom a kúskom chleba.
A áno, stačí už len tá lyžica :)  Máte aj vy svoje obľúbené  "jedlo pre dušu"? 


Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall