pondelok 22. októbra 2018

Teplý karfiolový šalát s pikantnou zálievkou

No toto babie leto, to je labúžo vám poviem! Aj keď mám rada sychravú, veternú a upršanú jeseň, tento rok si teplé dni naozaj užívam. Ani mi nevadí, že väčšinu času som presedela doma, lebo ako inak, októbrové prechladnutie sa mi už tradične nevyhlo :( ale pri práci s ľudmi-zväčša mamičkami s malými deťmi- to beriem ako súčasť práce :)
No ale poďme variť! Keď sme pred  týždňom pozbierali posledné baklažány, paradajky a papriky zo záhonov, spomenula som si na tento výborný šalát, ktorý sme si v lete často pripravovali. Poviete si, čo otravujem v októbri so šalátmi, ale nedajte sa pomýliť, v tomto šaláte chrumkavé zelené lístky nečakajte. Naopak, je hutný, sýty a zároveň svieži, pikantná zálievka  a jogurt totiž všetko vyváži.





suroviny pre 4 osoby:
1 menšia hlávka karfiolu
2 menšie cukety
1 baklažán
1 zelená paprika (alebo pár baraních rohov)
olivový olej
soľ
na zálievku:
2 strúčiky cesnaku
1 lyžička čili vločiek
soľ
mleté čierne korenie
4 lyžice olivového oleja
šťava z polovice citróna
1 lyžica sirupu z granátového jablka (ak nemáte, vynechajte alebo môžete nahradiť balsamikovým octom)
zväzok petržlenovej vňate
biely jogurt k podávaniu

postup:

Karfiol očistíme a rozdelíme na malé ružičky. V osolenej vriacej vode ich povaríme 2-3 minútky,  scedíme a necháme odkvapkať. Baklažán striedavo ošúpeme a nakrájame na väčšie kúsky. Posolíme a necháme 15-30 minút na cedidle "vypotiť". Potom ich opláchneme vodou a osušíme. Cuketu a  papriku nakrájame na väčšie kúsky. Ak máme baranie rohy, tie ponecháme v celku.
V hlbšej panvici si zohrejeme pár lyžíc olivového oleja (pridáme pol lyžičky soli - trik aby zelenina neprskala) . Po častiach všetku zeleninu opečieme do mäkka. Pred opekaním je dobré všetku zeleninu osušiť, aby v horúcom oleji čo najmenej prskala. Keď je opečená do zlata, vyberieme ju na tanier a na papierovom obrúsku môžeme nechať odsať prebytočný olej.
Pripravíme si zálievku:  v miske prešľaháme olivový olej, citrónovú šťavu, na jemno nastrúhaný alebo pretlačený cesnak, čili vločky, soľ, mleté čierne korenie, a sirup z granátového jablka. Zeleninu vložíme do servírovacej misky, prelejeme zálievkou, posypeme veľkým množstvom nasekanej petržlenovej vňate a zľahka premiešame.
Podávame teplé, alebo izbovej teploty, s kopčekom bieleho jogurtu a kúskom pečiva.

4 komentáre

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall