sobota 23. februára 2019

Šťavnatá pražma na grile s roketovým šalátom

Pražma je moja najmilovanejšia ryba , ak nerátam makrelu v konzerve, ktorú by som mohla jesť snáď denne ☺. Ale keď už u nás na stole pristane ryba, vo väčšine prípadov je to práve pražma. Má nádherné biele mäso, trochu tučnejšie ako napr. treska. A chuťovo je naozaj vynikajúca, stačí soľ, štipka korenia a olivový olej.  My si ju najčastejšie pripravujeme na grile, s bobkovým listom, ktorý si práve na tieto účely pestujeme na terase. Urobíme si k nej aromatický roketový šalát a potom už len stačia  kúsky chrumkavého chleba, ak je starší, tiež ho hodíme na gril. Čisté, jednoduché chute, pre mňa úplna dokonalosť ♥ 


suroviny (pre dvoch):

2 vypitvané a očistené pražmy 
soľ
mleté čierne korenie
6 ks bobkového listu (najlepšie čerstvého) - 2 na ochutenie rýb, 4 na obalenie na grile 
olivový olej
1 strúčik cesnaku
1 citrón

na šalát:
4-6 veľkých hrstí čerstvej rokety
1 strúčik cesnaku
soľ
olivový olej
citrónová šťava
sirup z granátového jablka (turecky "nar ekşisi")

Rybu dobre umyjeme a osušíme papierovou utierkou. Zvnútra aj zvonku posolíme, ochutíme malou štipkou čierneho korenia a potrieme olivovým olejom. Do vnútra každej ryby vložíme po jednom bobkovom liste. Takto pripravené ich grilujeme  10 -12 minút z každej strany. Najlepšie sa ryby grilujú v špeciálnej mriežke, určenej na gril, pomocou ktorej sa pri otáčaní nerozpadávajú. Pred grilovaním je vždy dobré potrieť rybu olejom, aby sa predišlo jej prichyteniu na mriežku. Môj drahý ich ešte "obaľuje" v bobkovom liste, ktorý tiež krehkú rybku ochráni.  Na posledných pár minút si nakrájame kúsky bagety a dáme opiecť k rybe. 


Medzitým si pripravíme šalát a zálievku na rybu. Roketu umyjeme, osušíme (v odstredivke na šalát) a nakrájame nahrubo. V malej miske prešľaháme 4 lyžice olivového oleja, 2 lyžice citrónevej šťavy, najemno nastrúhaný cesnak, soľ, a lyžicu sirupu z granátového jablka - ten ak nemáte, vynechajte, ale oplatí sa ho doma mať - je to vynikajúce ochucovadlo do šalátov.  Polejte roketu touto zmesou a zľahka premiešajte. 

Rybu opatrne prenesieme na taniere a podávame s chrumkavými kúskami bagety a roketovým šalátom. V malej miske zmiešame šťavu z jedného citróna s najemno pretlačeným strúčikom cesnaku, štipkou soli a pár lyžicami olivového oleja - touto zálievkou si potom na tanieri prelejeme rybie mäso, alebo si jednotlivé sústa ryby do tejto dobroty namáčame.



2 komentáre

  1. Náhodou som natrafila na tvoj blog a už sa neviem odtrhnúť. Kuchyňa je naozaj prívetivá, je to niečo pre mňa nové. Gril samozrejme máme, a preto sa do toho pustím :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Mariana, to ma veľmi teší! Dakujem ♥ a čo sa rybky týka, nebudeš lutovať! pozdravujem, Ela

      Odstrániť

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall