streda 3. novembra 2021

Su böreği


Máte radi burek? Tak tento si zamilujete! Názov "su böregi" znamená doslova "vodový burek" ale ja by som ho radšej nazvala "varený vo vode". Je mi to takto sympatickejšie :) Pri príprave sa totiž tenké plátky cesta najskôr rýchlo obvaria vo vode a potom sa už ako na klasický burek vrstvia spolu so syrom, mäsom, špenátom alebo inou náplňou podľa výberu. Trochu pripomína syrové lasagne alebo chorvátsku záhrebskú špecialitu "štrukli". Náš najobľúbenejší je so slaným bielym syrom a tvarohom.  Do plnky tiež môžete zamiešať zbytky strúhaného syra, bryndze či bylinky. Základ by však stále mal byť biely slaný syr. Poďme teda na to:

z uvedených surovín si pripravíme 1 burek s priemerom 25 cm.

budeme potrebovať: 

2 veľké vajíčka z voľného výbehu

200 g hladkej múky

3-4 lyžice vody

1 lyžička soli  + na osolenie vody

mleté čierne korenie

60 g masla

300 g bieleho slaného syra (časť možno nahradiť hrudkovitým tvarohom, bryndzou alebo strúhanou mozzarellou) 

voliteľné: nasekaná petržlenová vňať alebo kôpor

okrem toho budeme potrebovať (najlepšie) nepriľnavú panvicu s priemerom 25 až 27 cm a oklavu,  tenký valček na vaľkanie burekového cesta. Môžeme samozrejme použiť aj obyčajný valček, len to bude dlhšie trvať. 

ako na to: 

Múku preosejeme, zmiešame so soľou, pridáme vajíčka a vodu a vymiesime hladké, skôr tuhšie cesto, podobné tomu na cestoviny. Rozdelíme ho na 6 ks a vyfomujeme malé bochníčky. Každý bochník potrieme z každej strany olejom a uložíme na tanier. Zakryjeme napr. hlbokým tanierom alebo fóliou a necháme postáť 30 minút. 

Medzitým si do misky nadrobíme syr, ak použijeme bylinky, tak ich nasekáme a primiešame. Jemne ochutíme mletým čiernym korením. Soliť nie je potrebné, pretože syr je už dosť slaný, ale ak použijeme do náplne aj tvaroh, tak môžeme trochu prisoliť. 

Maslo si rozpustíme a udržiavame teplé. 

Pripravíme si veľký hrniec s vodou, ktorú osolíme a dáme zovrieť a veľkú misku alebo iný hrniec s ľadovo studenou vodou. 

Panvicu dobre potrieme maslom, nezabudneme aj na boky. 

Každý bochník dobre pomúčime a postupne  každý rozvaľkáme na veľký okrúhly tenký plát cesta. 

Tu môžete vidieť techniku vaľkania pomocou oklavy. Je to najrýchlejší a najjednoduchší spôsob, len treba zo začiatku trochu trpezlivosti a veľa múky :) Ak by ste si chceli zadovážiť oklavu, mám jeden tip - zoženiete ju v takmer v každých stavebninách, poobzerajte sa po okrúhlom smrekovom rezive s priemerom asi 3-4 cm , ja mám tú svoju z Hornbachu :) 

Každý plát cesta pomúčime a dáme bokom, kým nespracujeme všetko cesto obdobným spôsobom. 

Vodu  v hrnci sme si nechali zovrieť vodu, zoberieme jeden plát cesta, opatrne ho vložíme do hrnca  a necháme asi 10-15 sekúnd povariť. Pomocou cedidla vyberieme, necháme odkvapkať a vložíme do ľadovej vody ochladiť. Potom ho preložíme na mriežku a roztiahneme aby sa nezlepilo. Ak sa potrhá, nevadí. 

Uvareným plátom cesta vystelieme pomastenú panvicu, pokvapkáme maslom a nadrobíme trochu syra. Uvaríme ďalší plát a postup zopakujeme. Cesto je vždy väčšie ako priemer panvice, preto ho treba do nej naskladať a tým sa vlastne vytvorí pekná a nadýchaná štruktúra bureku. Poslednú vrstvu cesta potrieme maslom, preložíme prečnievajúce okraje prvej vrstvy, opäť potrieme maslom a takto pripravený burek dáme na stredný plameň piecť. Pečieme z každej strany 15 minút do zlata. Treba to sledovať, napr. špachtľou podobrať a skontrolovať, či sa veľmi nepripaľuje. Ak áno, znížime teplotu. 

Burek pomocou veľkého taniera preklopíme a opečieme do zlata aj z druhej strany. 

Upečený burek preklopíme na drevenú servírovaciu dosku a necháme 15-30 minút vychladnúť. Potom ho ostrým nožom nakrájame a podávame. Je výborný horúci aj vychladnutý. Nezabudnite si k nemu uvariť dobrý čierny čaj. 


Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall