sobota 30. októbra 2021

Tavuklu Domates Çorbası (pikantná kuracia paradajková polievka)


Čas zahrievacích polievok je opäť tu! Ja sa veľmi teším, pretože polievky milujem, a jedla by som ich snáď každý deň. V zimných mesiacoch o to viac. Dnešný recept  je spojením mojich dvoch najobľúbenejších, kuracieho vývaru a paradajkovej polievky.  Silný vývar dodal skvelú chuť a pasata z našich domácich paradajok zas príjemnú sladkosť. Na vyváženie som do polievky pridala citrónovú šťavu a nesmiem zabudnúť na čili, aby bola aj turecká časť domácnosti v polievkovej blaženosti :) 

suroviny pre 4 osoby: 

2 lyžice olivového oleja
600 g kuracích krídel
1 cibuľa
4 strúčiky cesnaku
soľ
mleté čierne korenie
1 lyžička pul biber alebo čili vločiek
4-5 lyžíc slovenskej ryže
1 lyžica hustého paradajkového pretlaku
1 šálka paradajkovej pasaty (najlepšie domácej)
citrónová šťava
petržlenová vňať

Kuracie krídla opečieme na oleji, posolíme, okoreníme, ku koncu pridáme na štvrtinky nakrájanu cibuľu a celé 2 strúčiky cesnaku. Keď je mäso a zelenina do zlata, zalejeme vodou a zakryté varíme cca 30-40 minút, až kým nie je mäso mäkké. potom všetko mäso vyberieme, vývar scedíme, zvyšky cibule prepasírujeme do vývaru. Mäso oberieme od kosti a nožom nasekáme na menšie kúsky. V tom istom hrnci zohrejeme lyžicu masla, pridáme mäso a spolu opečieme, pridáme najemno nasekané 2 zvyšné strúčiky cesnaku, paradajkový pretlak a všetko spolu pár minút restujeme. Pridáme cestoviny, zamiešame a podlejeme vývarom (ak je na povrchu veľa tuku, odoberieme ho). Pridáme paradajkovú pasatu, čili a povaríme na miernom ohni asi 10 minút. Na záver ešte ochutíme korením, soľou a citrónovou šťavou. Posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou.

Túto polievku je dobré navariť "tak akurát", aby sa zjedla naraz, ak postojí do druhého dňa, cestoviny príliš zmäknú a už to nie je ono. Rovnako sa dá pripraviť ak nám zostane z nedeľného vývaru a mäsa. 

Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall