utorok 4. septembra 2012

Pırasalı puf börek

Výborný borek sa dá pripraviť aj bez veľkej námahy. Stačí mať po ruke hotové, už rozvaľkané lístkové cesto a naplniť sa dá prakticky všetkým, záleží na špajzových zásobách-
  




Na 15 kúskov potrebujeme:

1 balenie lístkového cesta (už rozvaľkaného)
1 vajíčko
niečo na posypanie (sezam, černuška...)

na pórovú náplň:
1 menší pór
2 jarné cibuľky
2 PL rozmrveného balkánskeho syra
soľ, mleté čierne korenie
chilli vločky alebo chilli korenie
olivový olej

na syrovú náplň:
2 PL balkánskeho syra
4 PL krémovitého tvarohu
veľká hrsť nahrubo nasekanej petržlenovej vňate
hrsť nasekaného kôpru
mleté čierne korenie


Na olivovom oleji orestujeme na kocky nakrájaný pór a jarnú cibuľku. Opekáme asi 8 minút, kým všetko nezmäkne. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Odstavíme a vmiešame chilli vločky.
Necháme vychladnúť. Nakoniec vmiešame rozdrobený balkánsky syr.  Syrovú náplň pripravíme zmiešaním balkánskeho syra, krémového tvarohu, nasekanej petržlenovej a kôprovej vňate. Ochutíme mletým čiernym korením. Vňaťkou netreba šetriť. Rúru predhrejeme na 180 °C (teplovzdušná).
Lístkové cesto rozbalíme a nakrájame na 15 štvrocov vo veľkosti cca 8x8 cm.  Na štvorce rozdelíme obe plnky. Okraje prehneme  a dobre stlačíme. Hotové uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Môžeme posypať černuškou a sezamom. Pečieme asi 30 minút do chrumkava a zlatohneda.
Necháme na mriežke vychladnúť. Môžeme podávať so zeleninovým šalátom, či jogurtovým nápojom ako obed alebo večeru, prípadne s čajom aj na raňajky.


7 komentárov

  1. hmmmm mnaaaam, toto urcite vyskusam, dakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. áno lístkové cesto je môj veľký kamarát a dá sa s ním krásne čarovať...pórkovo-syrová náplň vyzerá vynikajúco :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. wow nádhera a lákavá dobrota :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj, chcem sa opytat, kde kupujes turecke potraviny, dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj anonym,
      väčšinou si všetko nosíme z turecka, chodievame tam často a tak robíme zásoby :) Treba skúsiť (ak máš možnosť)turecký obchod v Hainburgu v AT, majú tam dobrý výber. Dávno sme tam ale neboli, tak neviem, či to tam ešte funguje. Ale myslím, že áno. Inak v BA chodím do starého avionu, sú tam také malé potraviny s orientálnymi surovinami (nájdeš tam salçu, zaváranú okru,baklažánové pyré,nakladané vínne listy,olivy,hroznovú melasu,tahini, baklavu,lokum,korenie, bulgur /aj kofte bulgur/ červenú šošovicu...)a myslím že títo ľudia majú stánok aj vo FreshMarket-e na Tomášikovej /stara Ikea/.

      Odstrániť

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall