utorok 30. októbra 2012

Etli barbunya fasulye

Viete, aké je turecké národné jedlo? Ak ste si mysleli, že kebap alebo baklava, musím vás sklamať. Najobľúbenejším jedlom  v krajine polmesiaca je fazuľa. No áno, obyčajná fazuľa, pripravená na milión spôsobov. Všetky druhy fazule a fazuliek majú poctivo svoje vlastné označenie a tiež jedlá z nich (napr. dusená biela fazuľa - Kuru fasulye; dusená strakatá fazuľa - barbunya...atď.) Čo si okrem chleba k tomuto skvelému jedlu dať sa dočítate nižšie :)






potrebujeme:

fazuľu strakatú (asi 1 šálku)
1 PL paprikovej pasty
1 PL paradajkového pretlaku
olivový olej
1 cibuľu
1 ČL chilli vločiek
hovädzie mäso nakrájané na kocky
bobkový list
tymián
soľ, mleté čierne korenie


 Fazuľu namočíme na noc, na druhý deň vodu zlejeme a dáme variť spolu s bobkovým listom a štipkou sušeného tymiánu. Fazuľu povaríme zhruba pol hodinu, bude sa variť ešte s mäsom. Prípadne ju môžeme dať variť rovno spolu s mäsom. Záleží od toho, aké "húževnaté" mäso máme :)

Hovädzie mäso /originál by malo byť baranie či jahňacie/ nakrájame na kocky. Možno použiť aj kosti. Rozpálime olivový olej a kocky mäsa sprudka! opečieme. Mäso bude vystrájať, pustí trocha šťavy. Treba vydusiť na tuk, trvá to len chvíľku. Ja som v tejto fáze pridala oriešok masla.




Cibuľu nasekáme nadrobno a prihodíme k mäsu. Miešame a spolu opekáme. Ochutíme paprikovou pastou, pradajkovým pretlakom a chilli vločkami.

Zhruba po 10 minútach pridáme scedenú predvarenú fazuľu, premiešame a zalejeme vývarom (ak sme použili aj hovädzie kosti, stačí aj horúca voda).




Dusíme na miernom ohni asi hodinu (záleží aké mäso máme). To moje bolo dobré, do hodinky bolo všetko mäkké. Nakoniec jedlo ochutnáme, osolíme, okoreníme.




Pokrm podávame teplý. Ako príloha sa jedáva bulgur pilav alebo ryža, jarná cibuľka /alebo aj obyčajná nakrájaná na kolieska/, reďkovka, biely jogurt, chlieb, nakladaná zelenina (uhorky, mrkva, kapusta, chilli papričky).

Dobrú chuť!




4 komentáre

  1. Nezdá sa mi to nijako exotické, skôr by som povedala, že taká variácia na slovenskú fazuľovicu :-) akurát, že u nás je to mäso údené.
    Teda mne by to určite chutilo :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. turecká kuchyňa sama o sebe nie je príliš exotická, čo sa surovín týka, strukoviny, jogurt a mlieko, syr, baranie mäso a kopec kopec zeleniny ovocia. to iste čo sa jedáva aj u nás :)

      Odstrániť
  2. Dalo bysa to urobiť aj z bielej fazule?Viem,možno by to stratilo "turecký nádych" ,ale ja strakatým fazuliam nefandím a nie som s nimi kamoška ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale samozjeme! práve naopak, Kuru fasulye (biela fazula s mäsom) je národným tureckým jedlom! smelo do doho :) a ktomu vela bieleho jogurtu, jarnej cibulky a nakladanej zeleniny. Nezvyčajná kombinácia, ale strasne dobra :)

      Odstrániť

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall