utorok 13. novembra 2012

Baklava



 Suroviny:
(plech vo veľkosti asi 20x30 cm)

cca 12 - 14 plátov cesta (baklava yufka, filo cesto, nie štrúdľové!)
mleté vlašské orechy asi 200 g (1/3 najemno nasekať)
kryštálový cukor  1 1/2 šálky
voda  1 a 1/4 šálky
kúsok citróna
prepustené maslo (pripravené z 250 g masla)

Postup:

Cesto na baklavu si môžete urobiť sami  alebo jednoducho kúpiť. V obchodoch s cudzokrajnými
potravinami by ste mali dostať tzv. baklava yufka cesto, špeciálne určené na prípravu baklavy, alebo ešte ľahšie sa dá zohnať cesto filo. Ja som použila mrazené plátky filo cestaz predajne M&S (cca 2,6 EUR/bal.).

Cesto necháme rozmraziť podľa návodu na obale. Medzitým zomelieme orechy,množstvo neudávam, podľa chuti. Časť orieškov som nasekala na kúsky,aby to bolo zaujímavejšie.

Maslo očistíme od bielkovín a pripravíme si tzv. prepustené maslo.Budeme ním potierať vrstvy cesta.
Uvaríme cukrový sirup: do hrnca nasypeme kryštálový cukor, zalejeme vodou a ešte prihodíme kúsok citróna aj s kôrou. Dobre rozmiešame, kým sa cukor nerozpustí a necháme prevrieť asi 5-10 minút.

Cesto je rozmrazené, môžeme začať.  S cestom treba pracovať rýchlo lebo schne a trhá sa (dobré je ho udržiavať prikryté vlhkou utierkou). Ja som mala pomocníka, takže nám práca šla od ruky ;)

Hlbší pekáč pomastíme maslom a uložíme prvú vrstvu cesta. Potrieme rozpusteným maslom. Uložíme takto 5 vrstiev cesta. Potom posypeme polovicou orechov. Pokropíme maslom a položíme ďalších 5 plátov cesta. Posypeme   druhou polovicou orechov a znova pokropíme maslom. Navrstvíme zvyšné pláty cesta, každé potierame maslom. 

Posledný plátok cesta sa snažíme uložiť úhľadne, aby bol povrch baklavy pekný, rovný. Ešte pred pečením nakrájame na kúsky cca 4x4 cm. Až teraz povrch štedro potrieme maslom. 


Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C (ja pečiem s ventilátorom 180°C) asi 40-45 minút do zlatohneda. 

Opatrne vyberieme z rúry a necháme mierne vychladnúť. Baklavu prelejeme vlažným cukrovým sirupom, najskôr do medzier a potom aj po povrchu. Keby ste naliali sirup priamo na horúcu baklavu, povrch by sa vám nepekne poskrúcal. Na záver môžeme každý kúsok posypať pomletými pistáciami.

Necháme vychladnúť a už len si uvariť tureckú kávu. Baklava  vďaka cukrovému sirupu vydrží (netreba ju skladovať v chladničke) no najlepšia je aj tak čerstvá, chrumkavá na povrchu a mäkkučká šťavnatá vo vnútri.

Malý tip: ak sa budete niekedy túlať Tureckom, najlepšiu a najslávnejšiu pistáciovú baklavu vyrábajú v mestečku Gaziantep. Navnadiť na ňu sa môžete aj tu ;-)

8 komentárov

  1. Hmm, veľmi by som to chcela vyskúšať, len neviem či zoženiem filo cesto.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Deniska, ak nezoženieš, a ak máš čas a trpezlivosť, vyskúšaj podomácky urobené. skús vyguglovať, na nete je dosť receptov naň. Je to jednoduché na suroviny a postup, náročnejšie na čas..

      Odstrániť
    2. Ak by som mala čas, tak by som určite vyskúšala, ale pri mojej malej čertici je to nerealne :)ked si tak si ho dam priniest od svagrinej.

      Odstrániť
  2. Eli, baklavu mám rada, no zjem vždy iba jeden kúsok, pretože je veeeľmi sladkááá ;-) Pozerala som si pistáciovú baklavu (tú som jedla už tiež, ale klasika mi chutí viac) a musím povedať, že tí chlapi sú teda perfektní-šikovní!!! Postup aj výsledok wau :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zuziiiii, prepac až teraz odpovedám. No, sme na tom podobne, tiež zvládnem tak maximálne 3 kúsky :) Keď sme v Turecku, tak si kúpime dve veľké krabice priamo z pekárne a potom každý večer vyjedáme k čajíku alebo kávičke, rozprávame,pozeráme stupidné turecké seriály, hráme tureckú hru Okey (niečo na spôsob "žolíka"). Veľmi mi to chýba :(

      Odstrániť
  3. I think your this dessert item with pistachio is just wonderful. Yet in my life I didn't see this kind of delicious dessert item. well but after seeing your site I can tell wife how to make this kind of delicious dessert. Also, at present baklava online shop is very famous. Because it is too hard for the people to find out good baklava shop. But through the help of this online shop you can buy all amazing and delicious baklava at a reasonable price.

    OdpovedaťOdstrániť

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall