štvrtok 3. januára 2013

Lucky number 13

Krásne číslo, nemyslíte? Trinástka síce v našich končinách nemá dobrú povesť, napriek tomu verím, že bude pre nás všetkých šťastná. A aj rok v jej znamení. Prajem Vám všetkým na jeho začiatku všetko dobré, najmä to najdôležitejšie - zdravie, to ostatné príde, len musíme chcieť... A ako inak začať Nový rok než dobrým jedlom, však? Šošovicu sme nevarili, hydinu si dala moja polovička tak čakáme čo bude :)
Po všetkých tých vianočných dobrotách sme  zatúžili po niečom ľahkom. Zachcelo sa nám - ako Holene v zime jahôd - zeleninového šalátu. Voľba padla na kısır, bulgurový šalát s petržlenom, paradajkami a jarnou cibuľkou. V Turecku sa tradične podáva ako meze (jedlá ktoré sa jedia popri popíjaní tradičnej tureckej pálenky Rakı), no my ho jedávame aj ako ľahké hlavné jedlo.  V tom prípade sa k nemu perfektne hodí ayran - v horúcich mesiacoch niet lepšieho obeda...

Aj napriek tomu, že sme obišli tradície, dúfame, že nám to šťastie neuletí a vyjde všetko tak, ako sme si vysnívali.

Štastný Nový rok! Yeni  yılınız kutlu olsun!






Na prípravu potrebujeme:
(4 porcie ako predjedlo alebo 2 ako hlavné jedlo)

1 šálku jemne mletého bulguru (nie kus kus)
1 a 1/2 šálku vriacej vody
1 ČL plnú paradajkového pretlaku
1 ČL paprikovej pasty
3-4 PL olivového oleja
šťavu z 1/2 citróna
1 PL sirupu z granátového jablka
3 jarné cibuľky nasekané
1 malú červenú cibuľu nadrobno nasekanú (nemusí byť)
1 viazaničku petržlenovej vňate
1/2 viazaničky mäty (alebo 1 ČL sušenej)
2 menšie paradajky
2 menšie šalátové uhorky
1 ČL pull biber alebo chilli vločiek
soľ

Bulgur nasypeme do vhodnej nádoby. V šálke vriacej vody rozpustíme paradajkový pretlak a paprikovú pastu. Týmto zalejeme pripravený bulgur, premiešame, prikryjeme a necháme postáť 20 minút, kým bulgur nevsiakne všetku tekutinu.

Medzitým nakrájame cibuľu na drobné kocky, jarnú cibuľu na kolieska. Paradajky zbavíme všetkých zrniečok a nakrájame nadrobno. Uhorky ošúpeme, prepolíme a vydlabeme semiačka, nakrájame na malé kocky.  Petržlenovú  a mätovú vňať nasekáme tiež nadrobno.

Skontrolujeme bulgur,  ak je príliš sypký, dolejeme ešte trošku vriacej vody a premiešame. Pridáme nasekanú cibuľu, paradajky, uhorky petržlenovú vňať, mätu, pull biber, sirup z granátového jablka, olej a nakoniec citrónovú šťavu. Všetko spolu dobre premiešame. Ak je treba, osolíme. Hneď podávame.


6 komentárov

  1. Ela nazdravie, a stastny Nový rok! toto jedlo vyzera vyborne,hned by som si dala :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Andrejka, dakujem, aj Tebe všetko dobré, aj celej Tvojej krásnej rodinke :)

      Odstrániť
    2. Eli,vdaka bolo to famozne,nanasla som sice v obchode sirup z garnatoveho jablka,ale dzus som nasla.Bolo to vsak vyborne.Prajem stastny Novy rok aj ja a vela takychto super receptov.:-) Mary

      Odstrániť
    3. Mary dakujem veľmi ma teší, že Ti chutilo. Dakujem za prianie, snáď sa mi podarí aj tento rok pridať zopár nových receptov :) aj Tebe vsetko dobre! :)

      Odstrániť
  2. milujem bulgur ale v ke ho neviem kupit :-(

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Gabika, mavaju ho v obchodoch, ja som ho dnes napr. Videla v Bille :)

    OdpovedaťOdstrániť

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall