utorok 15. januára 2013

Mantı/Cestoviny plnené mäsom v jogurtovej omáčke

Moje najobľúbenejšie turecké jedlo. Delí si prvé miesto ešte asi s dvadsiatkou ďalších. Niekedy mám taky pocit, či som ja nebola nejakou osmanskou dievkou v minulom živote :) Mantı sú malé cestoviny plnené mletým mäsom, podávajú sa s jogurtom, roztopeným maslom a paprikovou pastou. Kto ochutnal, dá mi za pravdu, že je to božské jedlo.







Suroviny:
(neuvádzam presné množstvá, všetko som robila od oka)

na cesto:
hladká múka
vlažná voda
soľ

náplň (budete potrebovať skutočne máličko)
hovädzie mäso, jemne mleté
cibuľa maličká
papriková pasta
čili korenie
soľ
mleté čierne korenie

na omáčku:
biely jogurt
maslo
olivový olej
cesnak
papriková pasta

Najskôr pripravíme mäsovú náplň: Hovädzie mäso chudé zomelieme, pridáme jednu nadrobno nasekanú cibuľu, polievkovú lyžicu paprikovej pasty, ochutíme soľou, mletým čiernym korením, a čili korením alebo pull biber. DOBRE premiešame a odložíme do chladničky.

Medzitým pripravíme cesto: Pre dve osoby budete potrebovať asi 200 g múky. Múku dáme do misky, pridáme soľ a prielievame toľko vody aby sme vypracovali jemné, pružné cesto. Bochník cesta prikryjeme miskou a necháme postáť asi 15 minút. Potom rozvaľkáme asi na hrúbku 2-3 mm a nakrájame na malé štvorčeky (3x3 cm).


Naplníme mäsovou plnkou a vytvárame malé pirôžky alebo "tortelliny". Tie si môžete zamraziť a  neskôr napr. zavariť do polievky. Hotové naplnené cestoviny uvaríme v dostatočnom množstve vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch ešte ich chvíľu povaríme a sú hotové. Ja som ochutnávala.

Medzitým ako sa cestoviny varia, na panvici rozpustíme 2 lyžice masla s 2-3 lyžicami oleja a s lyžicou paprikovej pasty a minútky pražíme. Ozaj len chvílu. Odstavíme. Jogurt zmiešame s pretlačeným cesnakom a osolíme. Cestoviny vyberáme dierovanou varechou priamo z vody do väčšej misky. Trocha prepláchneme studenou vodou, len aby sa nelepili a scedíme. Naservírujeme na misu, polejeme ochuteným jogurtom a paprikovovým maslom. Nakoniec poprášime sušenou mätou.







5 komentárov

  1. Ježkove zraky, to opäť raz vyzerá mňam :) Skúsim.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :) Vdaka Daniel, je to síce piplavá robota, ale ak zapojíš aj frajerku, tak to pooojde :) Verím že vám to bude chutiť! Inak oplatí sa toho urobiť viac a zamraziť.

      Odstrániť
  2. Naozajstný originál receptuš na manti? Mňam! Tak to áno, vyskúšam čo najskôr. K tomu by iste šiel taký grécky jogurt, ale bez príchute... naše sú dosť kyslé. No ale vďaka!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No neviem či je naozajstný originál, ale robim ich tak isto ako moja svokruša v TR :) Nám jogurty u nás dostupné celkom vyhovujú, napr z Lidl alebo Holandia.

      Odstrániť
  3. Ako naše Sloveské pirohy aj ja také robim velmi sa mi paci turecka kuchyna

    OdpovedaťOdstrániť

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall