streda 23. januára 2013

Rizoto z rúry

Tip na rýchlu a voňavú večeru. Kombinácia chrumkavej slaninky, sladkého póru a hrášku s citrónovou kôrou je nepopísateľná. Aspoň pre mňa :)





suroviny pre 4 osoby:

kúsok údenej slaniny, nakrájaný na malé kocky
olivový olej
1 pór, nakrájaný na malé kocky
250 g ryže na risotto (aj obyčajná poslúži)
asi 700 ml slepačieho vývaru
šálka mrazeného hrášku
šálka brokolice
3-4 PL lučiny alebo iného podobného syra
kôra z 1 citróna

Rúru predhrejeme na 200 °C. Slaninu nakrájame na kocky. V panvici vhodnej do rúry rozohrejeme olivový olej, pridáme slaninu a pomaly opekáme asi 3 minúty. Pridáme nakrájaný  pór a opečieme ho tak, aby bol mäkký ale nezhnedol. Trvá to asi 5 minút. Potom prisypeme ryžu, premiešame. Chvíľu opečieme spolu s pórom a slaninkou a zalejeme horúcim vývarom. Zakryjeme pokrievkou a vložíme do rúry. Pečieme asi 20 minút, po desiatich minútach opatrne premiešame.
Keď je ryža takmer mäkká, pridáme hrášok a brokolicu (rozobratú na ružičky a obvarenú v osolenej vode cca 3 min.). Vrátime späť do rúry ešte na pár minút.
Potom rizoto vyberieme a ešte za horúca vmiešame krémový syr. Ochutíme najemno nastrúhanou citrónovou kôrou, mletým čiernym korením, prípadne osolíme.
Dobrú chuť! 



7 komentárov

  1. Chytré a jednoduché, a vyzerá to aj chutné.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem Ladislav, recept mám zo staršieho čísla Apetitu, tiež ma zaujal nápad s rúrou, je to celkom úspora času.

      Odstrániť
    2. Tak som to hneď aj vyskúšal. Môj syn sa môže utĺcť na ryžových jedlách. Super, hlavne tá citrónová kôra jedlo perfektne pozdvihne.

      Odstrániť
    3. Veľmi sa teším, že malo rizoto úspech :) s tou citronovou kôrou mas 100% pravdu :)

      Odstrániť
  2. Nejraději mám indickou a tureckou kuchyni. Tureckou vařím podle vašich stránek, indickou podle Michaely Samant. Do obou zemí často jezdím, tak znám i autentické chutě. Dnes jsem jako předvánoční rychlovku udělala rizoto a jsem nadšená. Děkuji za recept, Alena

    OdpovedaťOdstrániť

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall