streda 13. februára 2013

Hummus

Február je taký mesiac. Jeden deň  mám pocit, že už už začnú stromy klíčiť a hneď nato ma snehová nádielka vráti späť do reality...Ešte si počkáme. Nedostatok vitamínov z čerstvej zeleniny suplujeme na okne pestovanou žeruchou, pijeme litre zázvorového a šípkového čaju, po večeroch pozeráme futbal a lúskame pri tom lieskovce.  Vyťahujem zásoby z mrazničky, vyváram polievky a nenáročné, rýchle jedlá. Ako napr. humus. Turkish comfort food.








 Pre dve osoby potrebujeme:

šálku cíceru
asi 4 PL dobrého olivového oleja
1 PL tahini pasty
citrónovú šťavu
väčšiu štipku rímskej rasce
štipku sušeného cesnaku
mleté čierne korenie
soľ

Cícer som mala predvarený a zamrazený. Odobrala som asi šálku a povarila  10 minút, kým nebol úplne mäkký. Potom som ho scedila, prepláchla studenou vodou a nechala úplne vychladnúť.
Do mixéra som vložila vychladnutý cícer (asi 2 PL som  ponechala na ozdobu) , pridala olivový olej, tahini pastu,  trocha vody a citrónovej šťavy. Ochutila som rímskou rascou, soľou a čiernym korením. Na záver som pridala štipku sušeného cesnaku.
Všetko som dôkladne rozmixovala na kompaktnú pastu. Zmes som preložila do menšej misky, posypala zvyšným cícerom, poliala olivovým olejom a zaprášila mletou červenou paprikou a čerstvo namletým čiernym korením.
Jedli sme ho s nakrájanou šalátovou uhorkou, paprikou a paradajkami, olivami, listami šalátu a arabským chlebom.  Ja som si k nemu utrhávala posledné výhonky žeruchy.

11 komentárov

  1. Niet nad dobry Hummus. Tiez ho jedavam s arabskym chlebom. Mnam.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. presne Marco :) dobrý je aj s domácimi grissini tyčinkami. taka taliansko-orientálna kombinácia :)

      Odstrániť
  2. mňam humus milujem! tuším si ho spravím :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. správne Biba, dobré veci si treba pripomínať ;)

      Odstrániť
  3. Eli, hummus je perfektnýýý, tiež ho mám veľmi rada :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. mnam..aj ja ho asi spravim,skusim tvoj recept, Eli :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Adka, budem rada ak vyskúšaš, nedala som tentokrát čerstvý cesnak (nejako ho na večer veľmi dobre neznášam) ale i tak to bolo dobré :) Chrípkové stavy ešte pretrvávajú? snáď už vám je lepšie...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. mne uz je najlepsie, moji chlapi este trpia,ale uz bez teplot..nadcha, kasel,hnacky..ale uz je aj im kusok lepsie. cez vikend to doladime.dakujem :) asi tiez dam suseny, kedze kojim.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak to je fajn, najhorsie je ked to skolí všetkých v rodine, potom nevies kam skôr skočit :) tak pekný víkend ešte :)

      Odstrániť
  7. Hummus jsem doma delala uz kdysi davno, takze to vypada, ze bude brzy cas zopakovat, diky :) Pro jistotu to taky vidim na suseny cesnek.

    OdpovedaťOdstrániť

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall