streda 27. februára 2013

Risotto s nakladaným baklažánom a sušenými paradajkami

Hoci doma varíme väčšinou slovenské a turecké jedlá, na toto jedlo nedám dopustiť, je to čisté blaho :) Je výborné, suroviny sú stále po ruke a navyše je aj rýchlo hotové, takže môžete štýlovo pohostiť aj nečakanú návštevu :)






pre 2 osoby potrebujeme:

100 g ryže na risotto
1 malú šalotku
olivový olej
1/2 l domáceho kuracieho vývaru
4 sušené paradajky v oleji
6 plátkov nakladaného baklažánu
mleté čierne korenie
parmezán
maslo


V hlbšej panvici zohrejeme olivový olej a pridáme nadrobno nasekanú šalotku. Orestujeme do sklovita. Pridáme prebratú ale neopláchnutú ryžu a premiešame. Tiež opekáme do sklovita, asi minútku, dve.

Prilejeme naberačku kuracieho vývaru (ak nemáte domáci, postačí aj kvalitný polotovar) a miešame, kým sa tekutina nevyparí. Znova prilejeme naberačku vývaru, premiešame. Takto postupujeme kým ryža nie je uvarená (nie rozvarená). Trvá to 20-25 min, záleží aj od ryže.

Medzitým si nakrájame na kocky sušené paradajky a nakladaný baklažán. (ugrilovaný baklažán som naložila do zmesi olivového oleja, citr. šťavy, byliniek, dochutila údenou mletou paprikou, soľou a mletým čiernym korením. Kolieska baklažánu som uložila do skleneného pohára, zaliala zvyšným nálevom a olivovým olejom a uzatvorila. Skladujem v chladničke).

Keď máme ryžu hotovú, odstavíme, zamiešame kocku masla a nastrúhaný parmezán (alebo pecorino) - my máme radi veľa, ale každý si pridá podľa svojej chuti. Nakoniec zamiešame nakrájané paradajky a baklažán. Necháme 5 minút postáť a podávame. Môžeme ešte navrch nastrúhať syr. Ja ešte stále fičím na žeruche, tak som si svoju porciu ozdobila práve ňou. 

2 komentáre

  1. Eli,mnam mnam,zacinam mat rada rizotka -presne taketo -stavnate. a zeruchu uz mam aj ja nasiatu,este nevzisla ale uz vonia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Adi ani sa nečudujem, pre mna je to dobrota neskutocna :) so zeruchou som si vypestovala aj závislosť na nej. najnovšie si z nej robím dekorácie po byte :D pekný deň!

      Odstrániť

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall