štvrtok 25. apríla 2013

♥ Sekerpare ♥


Sú sladké, mäkké, orieškové, sirupové - typicky turecké sladkosti. Nepatria medzi moje úplne najobľúbenejšie, ale Ahmet ich proste zbožňuje. A keďže ja zbožňujem svoju polovičku, neváham ani sekundu, keď ma poprosí, aby som ich upiekla. 





(suroviny asi na 25-30 kúskov)

125 g masla
1/3 šálky práškového cukru
1 žltok alebo 1 malé vajce
2 PL strúhaného kokosu
2 PL semolinovej múky
1 bal. vanilkového cukru
1/2 bal. kypriaceho prášku
1 a 1/3 - 1 a 1/2 šálky hladkej múky

na sirup: 1 a 1/2 šálky krupicového cukru
               1 a 1/2 šálky vody
               1 PL citrónovej šťavy

nelúpané mandle
mleté alebo najemno posekané nesolené pistácie

Najskôr si pripravíme sirup: Do hrnca nasypeme cukor, zalejeme vodou a pridáme citrónovú šťavu. 
Za stáleho miešania necháme cukor rozpustiť a privedieme k varu. Povaríme zhruba 10 minút, kým sirup mierne nezhustne. Odstavíme a necháme vychladnúť. 

Maslo rozpustíme a necháme mierne vychladnúť. Rúru predhrejeme na 180 °C. Maslo prelejeme ho do väčšej misky, pridáme práškový cukor, vanilkový cukor, kokos, žĺtok, semolinu a prášok do pečiva. Metličkou dobre premiešame a nakoniec prisypeme múku. Najskôr jednu šálku, rukami spracujeme cesto, ak je príliš mäkké, pridáme ešte trochu múky. Z cesta odoberáme množstvo vo veľkosti vlašského orecha, vyformujeme guličku, ktorú v dlani jemne sploštíme. Do stredu vtlačíme mandľu, ostrou špičkou dovnútra. Ukladáme na suchý plech na pečenie. Z uvedeného množstva urobíme asi 25 - 30 koláčikov. 
Pečieme pri 180 °C asi 20 - 25 minút do zlata. Po vybratí z rúry ešte horúce prelejeme vlažným sirupom. Necháme vychladnúť pri izbovej teplote, potom môžeme skladovať v chladničke,

Sekerpare podávame posypané pistáciami, so silnou čiernou kávou a extra porciou lásky.

♥♥♥









8 komentárov

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall