pondelok 9. septembra 2013

Bulgur pilav

Jeden zo symbolov tureckej kuchyne. Príloha ako lusk, alebo aj hlavné jedlo. Pre mňa najlepšie  s ayranom  a kvasenou zeleninou turşu.





pre dve osoby potrebujeme:

šálku nahrubo mletého bulguru
dve hrste cestovín - orza alebo vermicelli
kúsok masla
olivový olej
soľ
kurací vývar
chilli vločky alebo pull biber

Na oleji a masle speníme suchú cestovinu a opečieme do zlatohneda. Pridáme bulgur a chvíľu pražíme. Osolíme a zalejeme 1 a pol šálkou vývaru (nehanebne používam kupovaný koncentrovaný bujón) alebo horúcou vodou.
Nemiešame, stačí jemne zatriasť hrncom.
Privedieme k varu, stíšime plameň na minimum a prikryté dusíme, kým bulgur nevsiakne tekutinu, približne 15 minút ale treba to sledovať.
Keď je bulgur uvarený, hrniec odstavíme, necháme ešte 5 minút odstáť prikryté papierovou utierkou a pokrievkou.
Opatrne našuchoríme vidličkou a podávame horúce. Ako príloha sa hodí všade tam, kde používate ryžu, ak máte chuť na odľahčenú večeru či obed, vyskúšajte posypať chilli korením, urobiť si ayran a zajedať napr. nakladanými uhorkami alebo inou zeleninou.

4 komentáre

  1. Ďakujem za tip určite vyskúšam. Ja podobným spôsobom pripravujem klasickú ryžu. Najskôr opečiem na oleji klasické polievkové rezance, potom pridám ryžu premiešam, zalejem vodou a udusím ryžu do mäkka. Tie rezance pridajú obyčajnej ryži naozaj veľmi zaujimavú chuť, odporúčam vyskúšať.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem za milý komentár :) áno, aj ryžu takto pripravujem, aha: http://www.nazarboncukagaci.blogspot.sk/2011/12/sehriyeli-pilav-ryza-s-orzom.html

      ešte sa mi nestalo aby sa nepodarila :) ale aby som to nezakríkla ;)

      Odstrániť
    2. No vidis tento tvoj recept som si vobec nevsimla :) ja pouzivam miesto slovenskej ryze rezance inak postup je ten isty a pravdepodobne aj chut bude podobna ;o)

      Odstrániť
    3. máš pravdu, chuťovo je to to isté, ja to striedam :)

      Odstrániť

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall