štvrtok 19. septembra 2013

Sladké ako...mlieko!

Turecká kuchyňa je skvelá. Všetky tie paradajkovo-cibuľovo-baklažánové záležitosti sú pre mňa proste neprekonateľné. Nedajbože mäso a čokoľvek štipľavé (od zelenej papriky až po nakladané všetko!) zaliate jogurtom a môže nastať koniec sveta. To fakt.




Jediné, za čím sa príliš netrhnem sú sladkosti. Nebyť baklavy, tak žiadna sláva. Pre niekoho je toto moje tvrdenie možno odvážne, no ja osobne nevidím nič očarujúce na cukrovom sirupe všade a na všetkom.  Možno je to aj sila zvyku. Mojej svokre napr. zo začiatku príliš nechutili ovocné bublaniny a letné koláče, ktoré jej pripadali príliš kyslé. Po dvoch mesiacoch si zvykla a už sa pýtala, kedy budem zas robiť to dobré kyslé chrumkavé (ovocný crumble) :) Sympatické sú mi však všetky tie ich mliečne, ryžové a pudingové dezerty. V Turecku sú natoľko populárne, že takmer každá kuchárska kniha, či foodblog má samostanú kapitolu  mliečnych dezertov.   Ešte z čias Osmanskej ríše pochádza dezert z mlieka a chudého kuracieho mäsa.  Áno, dobre vidíte, z kuracieho mäsa. A dokonca je jeden z najobľúbenejších.  Oveľa častejšie sa však pripravuje v zjednodušenej bezmäsitej podobe. Obľúbená je aj kombinácia ryža-mlieko napr. ako sütlaç , podobný našej mliečnej ryži, güllaç (mliečny dezert s plátkami tenkého cesta s orieškami), rôzne pudingy, krémy a  semolinové sladkosti. Ak sa doplnia sezónnym ovocím, vedia sa tváriť aj ako celkom dobra sladká desiata či olovrant.



Irmik tatlısı - semolinový dezert

pre 4 osoby:

pol litra mlieka
3 - 4 lyžice krupicového cukru
2 lyžice vanilkového cukru
4 - 5 lyžíc pšeničnej semoliny - krupice
1 a pol lyžice kukuričného škrobu

strúhaný kokos a ovocie

Hranatú misku alebo menší plech (cca 20x30 cm) jemne vytrieme neutrálnym olejom. Všetky ingrediencie okrem kokosu a ovocia dame do hrnca, premiešame a necháme 10 minút postáť. Za stáleho miešania potom privedieme k varu, povaríme asi 5 minút a horúce nalejeme do pripravenej misky. Povrch uhladíme a posypeme kokosom. Necháme vychladnúť a potom vložíme do chladničky stuhnúť, tak na dve, tri hodiny. Dezert pred podávaním nakrájame na kúsky a podávame s ovocím.
Namiesto kokosu možno použiť napr. škoricu, alebo kakao.




4 komentáre

  1. Veľmi zaujimavy recept skusim cez vikend namiesto nasho tradicneho pudingu som zvedava co mi na to rodinka povie ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, budem rada, dúfam, že rodinke bude chutiť :)

      Odstrániť

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall