pondelok 9. decembra 2013

Izmir köfte

Veľmi obľúbená verzia tureckých mäsových fašírok so zemiakmi v paradajkovej omáčke. Výborné jedlo na zahriatie. Aj keď som tentokrát použila hovädzie mäso, silno odporúčam pripraviť z mletej jahňaciny. Uznávam, že köfte ako také nie sú príliš fotogenické , ale je to ozaj veľká dobrota! 








Suroviny: 

na fašírky:
500 g mletého jahňacieho mäsa /prípadne hovädzieho/
1 cibuľa nastrúhaná najemno
1-2 strúčiky cesnaku 
strúhanka 
1 PL tureckej paprikovej pasty (možno nahradiť mletou červenou paprikou)
1 ČL sušeného čili korenia
soľ, mleté čierne korenie
rímsky kmín
zväzok petržlenovej vňate
oriešok masla

na paradajkovú omáčku:
3-4 lyžice sekaných paradajok z konzervy (alebo ak máte domáce konzervované prípadne mrazené paradajky)
1 menšiu cibuľu
strúčik cesnaku
olivový olej

menšie zemiaky, ošúpané, nakrájané na štvrtiny

V miske spojíme mleté mäso s ostatnými surovinami, osolíme, ochutíme mletým čiernym korením a rukami poriadne premiesime. Môžeme pridať jedno malé vajíčko. Ja tak nerobím, a ešte sa mi nestalo, aby sa fašírky rozpadli. Misku zakryjeme fóliou a uložíme do chladničky. Mäso môže v chlade odpočívať aj cez noc. 
Medzitým v hrnci zohrejeme olej, orestujeme nasekanú cibuľu a cesnak, pridáme paradajky, zalejeme pohárom vody, prípadne vývaru a povaríme 20 minút. Osolíme a ochutíme mletým čiernym korením. Odstavíme. 
Z mäsa vyformujeme rukami fašírky o veľkosti ping-pong loptičky, jemne sploštíme a vyformujeme valček. 
V širokej panvici zohrejeme dostatočné množstvo oleja a fašírky vyprážame zo všetkých strán. Uložíme ich do väčšej zapekacej nádoby. 
Potom v oleji postupne opečieme aj ošušené zemiaky, stačí aby sa trošku zatiahli do zlata. Vyberieme a poukladáme pomedzi fašírky. Takto pripravené zalejeme pripravenou paradajkovou omáčkou a zapečieme v rúre na 180 - 200 °C.  Stačí tak 30 minút, alebo kým nie sú zemiaky prepečené. 
Podávame s chlebom alebo ryžou a nakladanou zeleninou. 

2 komentáre

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall