utorok 4. februára 2014

Alaca çorba

Čo už v týchto dňoch poteší viac ako tanier hustej horúcej polievky? Zeleniny niet (tá čo je v obchodoch teda za veľa nestojí) takže práve teraz je najlepší čas povyťahovať všetky možné strukoviny, zrná a zásoby zo špajze a pripraviť takéto zahrievacie jedlá. Uvarte si šošovicovú, nejakú pikantnú či jemnú jogurtovú, fazuľovú, krúpkovú, alebo hoc aj takúto, hŕstkovú na turecký spôsob.




na 4 porcie potrebujeme: 

1/2 šálky suchej šošovice 
1/2 šálky predvareného cíceru (prípadne z konzervy)
1/2 šálky jačmenných krúp
1 stredne veľká cibuľa
1-2 červené čili papričky
olivový olej
1/2 šálky sekaných paradajok z konzervy alebo paradajkovej passaty
1-2 lyžice tureckej paprikovej pasty (možno nahradiť mletou červenou paprikou)
4 šálky horúceho hovädzieho vývaru
soľ, mleté čierne korenie
šťava z polovice citróna

sirup z granátového jablka
dve hrste nasekanej rukoly a petržlenovej vňate

Šošovicu vopred namočíme do vody, najlepšie ráno predtým ako budeme polievku variť, potom ju prepláchneme čistou vodou a scedíme. Krúpy tiež prepláchneme horúcou vodou. Vo väčšom hrnci zohrejeme olej a orestujeme na ňom najemno nasekanú cibuľu. Potom pridáme nasekané čili papričky a ešte chvíľu restujeme. Ďalej pridáme paprikovú pastu a paradajkové pyré. Miešame. Zalejeme horúcim vývarom (môže byť aj zeleninový) a vložíme scedenú šošovicu aj krúpy. Varíme, kým nezmäknú, asi 20-30 minút. Pred koncom vložíme do polievky cícer a ešte chvíľu spolu povaríme. Podľa chuti  osolíme a okoreníme. Na záver ochutíme šťavou z citróna a na konci varenia pridáme ešte nahrubo nasekanú rukolu a petržlenovú vňať. 



V pôvodnom recepte sa  používa čerstvý estragón. Opraží sa chvíľu na masle a potom sa pridá do hotovej polievky. Ja estragón doma nemám, tak som ho nahradila rukolou.  Pred podávaním môžme ešte polievku pokvapkať trochou sirupu z granátového jablka. Podávame horúce s chlebom. 




4 komentáre

  1. Elenka, takéto husté polievky mám veľmi rada určite vyskúšam. Len nemám jačmenné krúpy, myslíš si, že by sa mohli nahradiť pohánkou?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Odpovede
    1. Je vyborna Adi, dakujem ;) u nas taketo velmi "idú"

      Odstrániť

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall