piatok 21. februára 2014

Kırmızı merçimek köfte

Tieto šošovicovo-bulgurové jednohubky sú skvelým party jedlom, ich príprava vám nezaberie viac ako pol hodinu a výsledok je vždy perfektný. V Turecku sa tradične formujú do tvaru valčeka stlačeného v dlani, no mne sa viac páčia takto. Podávajú sa ako meze (jedlo spojené s pitím tureckej pálenky rakı) spolu s listovým šalátom a jogurtom. My k nim jedávame šalát, chlieb a acidko. Tiež výborná kombinácia. 





Suroviny pre 4 osoby ako predjedlo, pre 3 ako hlavné jedlo:

1 šálka červenej šošovice
1/2 šálky jemne mletého bulguru
2 šálky vody

asi 1/4 šálky olivového oleja
1 lyžica paprikovej pasty (ak nemáte, vynechajte, alebo nahraďte lyžičkou údenej červenej papriky)
1 lyžica hustého paradajkového pretlaku (napr. Heinz)
1 lyžička mletého rímskeho kmínu
1 lyžička soli
mleté čierne korenie
sušené čili korenie
2-3 citróny
sirup z granátového jablka (možno vynechať)
2 jarné cibuľky nakrájané na tenké kolieska
zväzok petržlenovej vňate

listy šalátu napr. rímsky, little gem, ľadový...

Červenú šošovicu prepláchneme vodou a vložíme do hrnca spolu s dvoma šálkami vody. Privedieme k varu a varíme, kým nie je šošovica úplne mäkká, trvá to asi 15-20 minút. Ak je treba dolejeme ešte pol šálky vody, potrebujeme konzistenciu riedšej ovsenej kaše. Potom pridáme  bulgur, paradajkový pretlak, paprikovú pastu, čili korenie, soľ a všetko spolu dobre premiešame. Na miernom ohni za stáleho miešania necháme túto zmes absorbovať všetku tekutinu, potrvá to asi dve tri minúty. Potom odstavíme a necháme prikryté pokrievkou čiastočne vychladnúť. Medzitým nasekáme jarnú cibuľku a petržlenovú vňať najemno. Umyjeme listy šalátu a rozložíme ich na servírovací tanier. Jeden alebo dva citróny nakrájame na dieliky a pridáme k šalátovým listom. K vychladnutej šošovicovej zmesi prilejeme olivový olej (postupne, nemusíme spotrebovať celé uvedené množstvo, nechceme mať kofte mastné, len aby boli vláčne), pridáme nasekanú cibuľku aj petržlenovú vňať, ochutíme šťavou z polovice citróna, sirupom z granátového jablka, rímskym kmínom a mletým čiernym korením. Rukami všetko spolu dobre premiesime. Odoberáme množstvo vo veľkosti väčšieho vlašského orecha a navlhčenými dlaňami formujeme rovnako veľké guličky. 



 Uložíme ich na servírovací tanier k šalátovým listom a hneď podávame. Kofte vložíme do listu šalátu, pokvapkáme citrónovou šťavou, zabalíme a baštíme!  Určite vyskúšajte zapíjať ayranom alebo acidkom. 








Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall