utorok 5. mája 2015

Izmir köfte

Viem, všade sa teraz fičí na špargli,  špenátovom smothies, a tak, no my máme aktuálne mäsovú sezónu ☺ (ok, ok, priznávam, tiež pojedáme chia semienka a občas vypijeme pohár mixnutého ovocia).
Od týchto chalanov som minulý týždeň kúpila okrem iného aj kúsok krásneho bio teľacieho mäsa, z ktorého sme nakoniec urobili köfte.  Sú ne-nor-mál-ne. Zadymila som si síce celý byt a chvíľami som tŕpla, či susedia neprivolajú hasičov, ale stálo to zato! Keď nemáte chuť vyprážať, či praktizujete jarnú očistu alebo diétu, ďalej ani nečítajte. Alebo využite gril, ale toto jedlo rozhodne stojí za vyskúšanie. Jeden recept na Izmir köfte tu na blogu už mám, táto verzia je od mojej svokry, a musím povedať že je oveľa, oveľa lepšia! 



suroviny: (asi 3 porcie)

na köfte:

500-600 g mletého teľacieho (hovädzieho) mäsa
1 cibuľa, najemno nasekaná
2 strúčiky cesnaku, najemno nasekané
1 lyžica tureckej paprikovej pasty (možno vynechať)
pol zväzku petržlenovej vňate, nasekanej nadrobno
soľ
mleté čierne korenie
1 lyžička mletého rímskeho kmínu
1 lyžička sumaku (možno vynechať)
1 lyžička pull biber alebo čili vločiek
strúhanka, asi tri hrste, ale skôr podľa potreby
2-3 lyžice olivového oleja

okrem toho: 

4 veľké zemiaky, nakrájané na väčšie kúsky
3-4  zelené papriky, nakrájané na väčšie kúsky 
4 väčšie masité paradajky, pokrájané na 1 cm plátky

olej na vyprážanie

na cacik: 

šalátovú uhorku, ošúpanú, nakrájanú na malé kocky
biely jogurt (lepšie hustý)
strúčik cesnaku, rozotretý
soľ, mleté čierne korenie
sušená mäta
olivový olej

Do väčšej misky vložíme mleté mäso a všetky ostatné prísady na köfte. Rukou dobre miesime aspoň 5-10 minút. Strúhanku pridávame postupne, podľa potreby. Zakryjeme fóliou a necháme v chladničke odstáť 2 hodiny (minimálne 30 minút). 
Medzitým ošúpeme zemiaky, nakrájame ich na väčšie kúsky a nachystáme si ostatnú zeleninu. 
Pripravíme si jogurtový šalát - cacik (čítaj tur. džadžik): uhorku nakrájame na kocky, zalejem jogurtom (môžeme rozriediť troškou vody, ak chceme cacik redší), pridáme pretlačený cesnak - tiež podľa chuti, posolíme, okoreníme a zalejeme olivovým olejom. Odložíme do chladu. 


Z mäsovej zmesi formujeme malé fašírky-köfte, ktoré medzi dlaňami jemne sploštíme, rýchlejšie sa prepečú.  V širokej panvici zohrejeme asi centimentrovú vrstvu oleja, v ktorom fašírky postupne vyprážame. Keď sú hotové, preložíme ich do misky a udržiavame teplé. Olej, v ktorom sme smažili mäso zlejeme, do panvice pridáme nový, (stačí menšie množstvo) a postupne v ňom opečieme nakrájanú papriku a zemiaky. Zemiaky môžeme namiesto smaženia upiecť v rúre. Nakoniec opečieme aj paradajky - stačí minútka, dve z každej strany. 
Na tanier položíme pár kúskov köfte, smaženú zeleninu, opečené paradajky a ozdobíme petržlenovou vňaťou. Cacik si môžeme pridať rovno do taniera, alebo ho podávať zvlášť v miske. 




2 komentáre

  1. Woooou...pridávaš tu veľmi zaujímave receptiky po ktorých sa len slinky zbiehajú :-) Toto musim vyskúšať, mame radi faširky ale tieto špeci...budú ine. Zajtra manželovi robím tvoje kôprové sušienky, miluje kôpor na všetke spôsoby ale sušienky no...čudoval sa že aj to sa da s kôprom, a som na ne zvedava ..... Maj sa krásne pozdravujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Juuj Mery, to si ma potešila, dakujem ♥ Dúfam, že manželovi budú chutiť, keď ich robím, vždy miznú podozrivo rýchlo :) pozdravujem vás a želám krásne slnečné dni v krásnej záhrade :)

      Odstrániť

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall