streda 24. mája 2017

Od korienka


Prvej jarnej zeleninke sa u nás túto jar zadarilo (šťastie začiatočníkov?)  Roketa, reďkovka, špenát. Všetko narástlo ako divé. Roketu aj reďkovku sme už vytrhali, špenát si ešte veselo rastie. Prvé mladučké lístky som samozrejme hneď upotrebovala v šalátoch, bol úžasný! Robila som už špenátovo-syrový burek, polievku, špenátovú kavurmu aj frittatu. Moja svokra ma naučila aj jeden výborný spôsob ako využiť špenát aj s korienkami, ktoré by inak skončili v koši, v lepšom prípade v komposte. Takže nabudúce, keď budete vytrhávať špenát, tak pekne so všetkým, nič nevyjde nazmar ;)  A ak máte prebytok reďkoviek, pripravte si k špenátu jednoduchú pikantnú reďkovku. Nebudete veriť, že ste bez nej mohli doteraz žiť! 😃


Ispanak kökü yemeği (Špenátové korienky dusené s cícerom a pohánkou)
pre 4 osoby budeme potrebovať:

špenátové korienky aj so stopkami 
4 lyžice olivového oleja
1 veľká cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 plechovka cíceru
1/2 šálky suchej tmavej pohánky (alebo hrubozrného bulguru)
lyžica tureckej paprikovej pasty
1 lyžička mletej červenej papriky
soľ
mleté čierne korenie
čili vločky
šťava z 1 citróna

na pikantnú reďkovku:
2 zväzky  reďkovky
šťava z 1 citróna
1 lyžička pull biber (turecké čili vločky)
soľ a mleté čierne korenie
Pri spracovaní špenátu si korienky odkrojíme alebo odtrhneme spolu so stopkami z ktorých vyrastajú listy. Tenké konce korienkov tiež odstránime. Korienky namočíme do studenej vody, prípadné chrobáčiky a nečistoty schované vo vnútri sa vyplavia. Potom ich ešte raz dôkladne prepláchneme čistou vodou a necháme odkvapkať. V hrnci zohrjeme olivový olej, opečieme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Pridáme nasekaný cesnak a ešte chvíľu spolu miešame. Keď máme, pridáme paprikovú pastu a mletú červenú papriku. Chvíľu miešame, zalejeme asi 2 dcl vody alebo vývaru, vložíme špenátové korienky, cícer a premytú pohánku. Osolíme, ochutíme čili korením, a mletým čiernym korením. Dolejeme vodu tak, aby bolo všetko ponorené do 2/3 a privedieme k varu. Plameň znížime, hrniec zakryjme a dusíme do mäkka, čo bude trvať asi 15 minút. Na záver ochutíme šťavou z celého citróna. Potom stiahneme z plameňa a necháme ešte zakryté dôjsť (hlavne kvôli pohánke).


 
Reďkovky si nakrájame na tenšie plátky, posolíme, okoreníme a zasypeme lyžičkou čili vločiek. Zalejeme šťavou z jedného citróna a dôkladne premiešame. Necháme v chlade odstáť aspoň 5-10 minút. 
Špenát podávame s pikantnými redkvičkami, chlebom a bielym jogurtom.



6 komentárov


  1. Excellent post. I used to be checking constantly this blog and I am inspired! Extremely useful information specifically the remaining section :) I deal with such info a lot. I was looking for this certain info for a very long time. Thank you and good luck. apple itunes login

    OdpovedaťOdstrániť
  2. You need to be a part of a competition for one of the biggest websites on the web.I would definitely highly recommend this site! Thanks for posting. We provide a simple way to apply for the Turkey Visa online process which is highly secure And it's accessible too. 100 Eligible Countries citizens can apply for Turkey Visa.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Thank you for this fantastic post. Apply online Kenya multiple entry visa through online Kenya e visa application. That offers the fast online e visa services with 24*7 customer assistance and offers fast Kenya evisa processing time.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. I appreciate you sharing this wonderful content with us. Thanks for adding value and click on the link to apply for an urgent India visa Singapore.Now it is easier to apply for an e-visa to India.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. The India emergency visa on arrival is also a visa. As such, your urgent visa will be stamped in one of the airports that you use in India.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Thank you for this post. It is useful to me. If you are interested in traveling to India. We explain all the Indian e visa requirements on our Indian e visa online page. To find out more about e visa India documents, please visit our Indian e visa online page.

    OdpovedaťOdstrániť

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall