utorok 12. septembra 2017

Plnené mangoldové listy (Pazı sarma)

Ak máte radi tureckú sarmu (plnené vínne či kapustové listy), táto verzia s mangoldom si vás tiež získa. Mangold je "burina", ktorú som niekedy začiatkom leta zasiala ledabolo pod mladú čerešňu, ale rátala som s tým,  že teplo ho vyženie rovno do kvetu. Nestalo sa a mangold vydržal až doteraz. Zostalo ho na záhone ešte dosť, tak čo s ním? Hútala som posledné dni, ako s ním naložím, a nakoniec mi všetko uľahčila Podravka Slovakia doručením balíčka s produkami Lagris. Namiesto ryže som tentokrát naplnila mangoldové listy pohánkou a bola to skutočne výborná voľba!

budeme potrebovať:

listy mangoldu - radšej väčšie (môžeme nahradiť napr. vínnymi listami alebo letnou kapustou)
1 veľkú a 1 menšiu cibuľu
2-4 strúčiky cesnaku
pohánku Lagris (tmavú) asi 1 šálku
4-6 mäsitých paradajok
1 papriku (výborná je kapia)
zväzok petržlenovej vňate
lyžičku mletej červenej papriky
lyžičku sušenej mäty
1 čili papričku (možno vynechať alebo nahradiť sušeným čili)
olivový olej
soľ
mleté čierne korenie

biely jogurt  a citróny ako prílohu

ako na to:

Do veľkého hrnca dáme variť vodu. Z mangoldu odrežeme stopky až k miestu, kde začínajú vyrastať listy. Tie potom vhodíme do vriacej vody a necháme pol minútky spariť. Dierovanou lyžicou vyberieme a schladíme v studenej vode. Scedíme a necháme odkvapkať prebytočnú tekutinu. Potom z každého listu vyrežeme po celej dĺžke tuhú stopku. Z jedného listu mangoldu tak dostaneme 2 užšie pásy. Stopky nakrájame nadrobno.

Na olivovom oleji speníme nadrobno nakrájanú veľkú cibuľu, pridáme nasekané 1-2 strúčiky cesnaku, nadrobno nakrájanú papriku aj čili papričku,  a nakoniec nakrájané mangoldové stopky. Chvíľu spolu opražíme. Medzitým opláchneme pohánku a necháme na sitku odkvapkať. K cibuli pridáme pohánku, premiešame a chvíľu spolu pražíme. Potom pridáme sušenú mätu, mletú červenú papriku, osolíme a okoreníme. Nakoniec do hrnca pridáme 1 väčšiu paradajku nakrájanú na kocky. Podlejeme troškou vody a necháme podusiť približne 5-10 minút. Tekutina by sa mala vstrebať do pohánky. Nakoniec do zmesi zamiešame nasekanú petržlenovú vňať a necháme mierne vychladnúť. 

V širšej panvici alebo hrnci zohrejeme olivový olej, pridáme malú cibuľu nasekanú nadrobno, nasekaný zvyšný cesnak a štipku čili korenia. Chvíľu spolu opekáme. Potom pridáme nakrájané paradajky, podlejeme troškou vody a privedieme k varu. Plameň stíšime a necháme pozvoľna variť. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením.

Mangoldové listy si rozložíme (sparením zmäknú a bude sa s nimi jednoduchšie pracovať). Na jeden koniec každého listu položíme lyžicu náplne a zarolujeme - najlepšie to s úzkymi pásmi ide do tvaru trojuholníka. Takto zabalené ukladáme hneď do hrnca s omáčkou, jeden vedľa druhého. Podlejeme ešte vodou, zaťažíme tanierikom, prikryjeme pokrievkou a na slabom ohni varíme približne 30 minút domäkka. 

Takto pripravená sarma chutí najlepšie vlažná, podávame ju s paradajkovou omáčkou, pokvapkané citrónovou šťavou. Výborne sa bude hodiť biely jogurt, ako inak :)  Podľa mňa ale bude výborné aj napr. s varenými petržlenovými zemiakmi. 

Dobrú chuť! :) 


1 komentár

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall