streda 4. apríla 2018

Turecký fazuľový šalát (Fasulye piyaz)

Ahojte moji milí!  Uf, pozerám, že dlhá doba prešla od posledného príspevku na blogu! Ale, ide jar, blogísek je trošičku vynovený, sviežejší a snáď aj prehľadnejší. Ešte vychytáme zopár mušiek, kým budem spokojná, ale tým vás nejdem zaťažovať.
Okrem toho, že som v poslednom čase flákala blog, zanedbávala štúdium turečtiny a večery trávila plánovaním nových zeleninových záhonov,  som sa dostala k spolupráci s Billa a jej internetovou stránkou Recepty kulinárium , kde spolu s Miškou zo Sisters Bakery, Mirom Kubečkom, Tinou a Katkou vyše roka blogujeme a prispievame receptami a občasnými článkami. Mišku a jej sladké pokušenia určite poznáte a ostatní sú tiež veľmi šikovní blogeri. 
Jeden z prvých receptov, ktoré som pre Billu pripravila bol tento fazuľový turecký šalát.  Výborne sa hodí napr. k lososu, ale keď ešte po Veľkej Noci nemáte dosť vajec, tak si namiesto ryby k nemu dajte vajíčka varené natvrdo (čo mimochodom turci presne takto jedia).

recept je navyše rýchly, ak použijete fazuľu z konzervy, najlepšie maličkú bielu.

suroviny pre cca 4 osoby:

2 konzervy bielej fazule (scedené a prepláchnuté)
1 šálka maličkých rajčín
1 menšia červená cibuľa
1/3 šálky čiernych olív
1/3 šálky zelených olív
veľký zväzok petržlenovej vňate
6 lyžíc extra panenského olivového oleja
šťava z 1 menšieho citróna
soľ
mleté čierne korenie
1 lyžička sumaku (sumak chutí kyslo, korenisto, takže ak nemáte, môžete vynechať alebo  pridať napr. trošku nastrúhanej citrónovej kôry)
varené vajíčka alebo filety z lososa


Scedenú fazuľu dáme do misky,  paradajky si nakrájame na štvrtinky, cibuľu rozpolíme a nakrájame na tenké plátky.
Rajčiny, cibuľu, olivy a nasekanú petržlenovú vňať pridáme do misky a všetko spolu premiešame.
Z olivového oleja, citrónovej šťavy a sumaku si pripravíme zálievku, osolíme a okoreníme. Prelejeme šalát v miske a ešte raz premiešame. Necháme 5 minút odstáť a môžeme podávať, napr. so štvrťkami varených vajíčok. Šalát sa výborne hodí aj ku grilovanej rybe alebo mäsu, alebo ho môžete jesť aj samotný, len tak s kúskom bagety.



Ak si k šalátu chcete pripraviť rybu, tak takto: Filety z lososa umyjeme a osušíme papierovou utierkou. Výdatne potrieme olivovým olejom , osolíme a okoreníme zo všetkých strán. Zohrejeme grilovaciu alebo obyčajnú panvicu a rybu opečieme z každej strany, najskôr kožou nadol.

Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall