utorok 24. novembra 2020

Sladký pór dusený s mrkvou a ryžou (zeytinyağlı pırasa)

Pór väčšina z nás používa len ako ďalšiu zeleninu do vývaru, alebo ním nahrádzame cibuľu vo varení. Ak sa vám podarilo vypestovať alebo kúpiť väčšie množsvo pekných kúskov, mám pre vás jeden tip na skutočne výborné a zaujímavé jedlo, ktorého základom je práve pór. Spoločnosť mu robí len mrkva a pár zrniek ryže. Ako všetky turecké jedlá, ktoré sa pripravujú na olivovom oleji (zeytinyağlılar), aj toto si priam pýta izbovú teplotu pri podávaní, veľa citrónovej šťavy a kopček bieleho jogurtu. 



suroviny pre 4 osoby:
2 stredne veľké póry
1 mrkva
1/2 lyžice paprikovej pasty
soľ
mleté čierne korenie
4 lyžice olivového oleja
2 lyžice ryže
1 citrón
čili vločky 

na reďkovku:
1 zväzok reďkoviek
šťava z 1/2 citróna
1 lyžička pul biber (turecké vločkové čili) 
štipka soli

Pór prekrojíme pozdĺžne na štvrtiny a nakrájame na kocky. Vložíme do veľkej misky a zalejeme vodou, v ktorej ho dobre prepláchneme a tým zbavíme prípadných nečistôt. Scedíme a necháme odkvapkať. Mrkvu nakrájame na šikmé plátky. Na väčšej panvici alebo v širšom hrnci zohrejeme olivový olej a pridáme paprikovú pastu, rozmiešame ju v oleji a pridáme scedený pór a mrkvu. Premiešame, osolíme, okoreníme  a zalejeme vodou, len tak aby bolo všetko ponorené do 2/3. Prisypeme prepláchnutú ryžu, ešte raz zamiešame, privedieme k varu, plameň znížime a zakryté dusíme až kým nie je ryža mäkká, čo bude trvať asi 20 minút. Na záver vytlačíme šťavu z polovice citróna, druhú polovicu rozdelíme na 4 časti aby si každý mohol ešte svoju porciu dochutiť zvlášť. Podávame ho teplé, alebo izbovej teploty a posypané čili vločkami. 



Ako prílohu si môžeme dať kúsok dobrého pečiva, biely jogurt a pikantnú redkvičku, ktorú si pripravíme nasledovne: Do misky nakrájame redkvičky na plátky, posolíme, pridáme šťavu z citróna a čili vločky, rukami premiesime a hotovo! 
Aj keď jedlo na prvý pohľad vyzerá nezáživne, nenechajte sa oklamať :) kombinácia sladkého póru a mrkvy s výrazným citrónom a čili je naozaj skvelá. A nezabudnite na pikantnú reďkovku. 
Tak ako, dáte sa nahovoriť?  Ak áno, budem rada, ak mi napíšete do  komentára ako vám chutilo. 
                                                                    ♥


Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall