sobota 6. februára 2021

Tantuni (wrap s mletým mäsom)

Dnes si dáme jednu ozajstnú špecialitku,  asi môj najobľúbenejší turecký street food. Keď som toto jedlo prvý krát jedla, skoro som vyskočila z kože :) Je to tak trochu regionálny pokrm, síce sa s ním stretnete v Turecku všade, ale ten najlepší vám urobia na juhu krajiny, v oblasti Mersin, odkiaľ pochádza aj Ahmet. V podstate ide o jednoduchú pšeničnú placku, plnenú mletým mäsom a zeleninou, ale ak sa správne pripraví, je z toho parádna dobrota! Postup je trochu nezvyčajný, ale oplatí sa ho dodržať :) 

suroviny pre 4 osoby:

600 g hovädzieho mäsa (môže byť napr. z krku alebo pliecka)

8-12 pšeničných tortíl (2-3 tortilly na osobu)

soľ

rastlinný olej

mletá sladká paprika

mletá štipľavá paprika

2 menšie cibule

veľký zväzok petržlenovej vňate

300 g cherry paradajok 

trochu sumaku (môžeme vynechať)

citrónová šťava

Najskôr si pripravíme mäso, ktoré si pomelieme na mlynčeku. Do veľkej panvice dáme mäso, pridáme cca 100 ml vody a privedieme k varu. Varíme za stáleho miešania až kým sa takmer celá tekutina z mäsa nevyparí. Nepridávame soľ ani olej. Odstavíme a pripravíme si ostatné suroviny. Paradajky nakrájame na malé kocky. Petržlenovú vňať nasekáme. Cibuľu si nakrájame na tenké plátky, trošku posolíme, premiešame s troškou sumaku a časťou nasekanej petržlenovej vňate. Pripravíme si tortilly, sladkú a štipľavú papriku. Teraz sa varenie zrýchli :) 

Na čistú, najlepšie nepriľnavú panvicu dáme lyžicu oleja, zohrejeme a pridáme 3-4 lyžice vopred pripraveného mäsa, pol lyžičky sladkej papriky, štipľavú papriku podľa chuti, osolíme a prilejeme tošku vody (asi 2-3 lyžice) - zmes necháme zohriať a pár sekúnd povariť, potom zakryjeme tortilou. Para z mäsa tortillu zmäkčí a zohreje. Po chvíli tortilu opatrne kliešťami alebo rukami preklopíme na tanier, doprostred rozložíme mäso, pridám cibuľový šalát, paradajky a petržlenovú vňať. Jemne posolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a zatočíme do wrapu. Hneď podávame s jogurtovým drinkom ayranom. Recept na ayran nájdete tu.  Tak dobrú chuť! :)

A ešte jeden malý tip: mäso si môžete pripraviť dopredu a skladovať 2-3 dni v chladničke, prípadne aj zamraziť. Rozmraziť ho na panvici je už potom len otázka pár sekúnd, takže rýchle a vynikajúce jedlo máte na stole do pol hodinky. 



2 komentáre

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall