streda 10. novembra 2021

Çılbır


Minule som niekde na instagrame zachytila takú vtipnú mini anketu, že ak by ste si mali vybrať  jedlo, ktorým budete začínať každý deň do konca života, boli by to sladké alebo slané raňajky? Hneď ma napadlo, že by som si vybrala vajíčka 😊 Milujem vajíčka. Najviac asi varené nahniličku, na čerstvom pečive, so štipkou soli. Ale nepohrdnem ani praženicou, omeletou alebo volským okom. Jediný spôsob, ktorému som donedávna nevedela prísť na chuť, boli pošírované vajíčka (klasika, školské traumy- biela polievka a v nej plávalo vajce, brr). Dala som im  napokon šancu, a dobre som urobila. Vyskúšala som ich pripraviť po turecky, s mojim obľúbeným cesnakovým jogurtom a čili maslom. Oh, to je lahôdka poviem vám!  Nakoniec ten súčasný hype okolo tureckých vajec  "çılbır"  úplne chápem. Mňam! 

na 2 porcie si pripravíme:

2-4 čerstvé vajíčka, najlepšie domáce alebo z voľného chovu
300 g bieleho hustého jogurtu (napr. Hollandia) 
1 malý strúčik cesnaku
soľ
1 lyžička čili vločiek
štipka sladkej červenej papriky
2 plné lyžice masla
čerstvý kôpor (možno vynechať)
1 lyžica octu

hrianky alebo čerstvý chrumkavý chlieb 

Jogurt vyberieme z chladničky aspoň pol hodinu pred podávaním. Potom ho osolíme a zmiešame s prelisovaným strúčikom cesnaku. Cesnak by mal byť v jogurte len jemne cítiť, nie úplne prebiť chuť celého pokrmu, takže naozaj použijeme maličký strúčik. Maslo rozpustíme a necháme trochu opražiť, pridáme čili vločky a pár sekúnd spolu prehrievame. Odstavíme a primiešame štipku sladkej papriky. 

V malom hrnci zohrejeme vodu k varu. Na jednu porciu si pripravíme 1-2 vajíčka, podľa toho, aký máme apetit. Každé vajíčko opatrne rozklepneme do menšieho sitka. To je dôležité, aby sme sa zbavili tekutej časti bielka,  vajíčko bude mať po uvarení pekný kompaktný tvar. Preto vyberáme čerstvé vajíčka, ktoré majú bielok tuhý. Ak by nám cez sitko pretieklo takmer všetok bielok, takéto vajce radšej použijeme do pečenia, alebo radšej vôbec.  

Plameň stiahneme na minimum, aby bola teplota vody tesne pod bodom varu a nebublala. Pridáme lyžicu octu, lyžicou zamiešame, vytvoríme vír a opatrne preklopíme vajíčko zo sitka do vody.  Pošírujeme 3  minúty. Bielok by mal byť tuhý, ale žĺtok na dotyk mäkký. Dierovanou varechou opatrne vyberieme a uložíme na vyhriaty tanier. 

Ochutený jogurt rozdelíme na taniere a po celej ploche ho rozotrieme. Do stredu položíme vajíčko a pokvapkáme čili maslom. Ochutíme mletým čiernym korením a troškou čerstvého kôpru. 
Žĺtok prepichneme kúskom hrianky alebo nasucho opečeného chleba a už len vychutnávame toto dokonalé jedlo. 



2 komentáre

  1. MŇAM.....Milujem pošírované vajíčka, ja ich zvykávam robiť s holandskou omáčkou. Toto, ale musím vyskúšať. Vďaka za nápad.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Budem rada, ak vyskúšate, verím, že budú chutiť! Je to trochu nezvyčajné, ale naozaj chutné. ďakujem za komentár :)

      Odstrániť

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall