streda 3. augusta 2011

Yaprak sarma




na plnené vínne listy potrebujeme:

ryžu:bulgur (pomer 1:1)

2 - 3 paradajky
2 cibule
2 strúčiky cesnaku
1 PL salca (papriková pasta)
1 PL paradajkového  pretlaku
1/2 dcl olivového oleja
viazanička kôpru a petržlenovej vňate
2 ČL sušenej mäty

čilli korenie mleté
čierne mleté korenie, soľ
šťavu z polovice citróna

Na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Po piatich minútach pridáme roztlačený cesnak. Medzitým olúpeme paradajky a nakrájame ich na drobné kocky. Keď je cibuľa mäkká a cesnak rozvoniava  pridáme paprikovú pastu a paradajkový pretlak. Zamiešame a pridáme nakrájané paradajky, osolíme, okoreníme.
Ryžu a bulgur opláchneme a pridáme do hrnca. Dôkladne zamiešame a dusíme asi 5 minút. Do zmesi vytlačíme šťavu z polovice citróna, mätu, petržlenovú a kôprovú vňať. 



Vínne listy umyjeme pod tečúcou vodou a vyžmýkame prebytočnú tekutinu. (ak použijete čerstvé, treba ich spariť horúcou vodou). Na dno širšej nádoby uložíme zopár listov. No a teraz sa len vyzbrojiť trpezlivosťou:). Ak chcete nakŕmiť 6 ľudí, postojíte (alebo posedíte) si pri tom aj dve hodinky...verte mi, stojí to za to.


Vínny list položíme hladkou stranou nadol. Odstránime stopku. Na vrch položíme lyžičku zmesi. Zavinieme tak, že spodnú časť listu preložíme smerom do stredu, potom podobne bočné strany a nakoniec napevno zrolujeme.


Ukladáme do hrnca tesne k sebe. Do dvoch troch listov zabalíme niekoľko stopiek z listov, ktoré sme predtým odstránili a vložíme ich medzi ostatné. Verí sa, že kto tieto kúsky nájde a zahryzne do nich (sú nechutne tvrdé:), prinesie mu to šťastie...
Keď mám všetky listy naplnené (a ledva stojíme na nohách), podlejeme ich horúcou vodou do 3/4. Posypeme troškou mäty, zaťažíme tanierom a na miernom plameni dusíme prikryté zhruba 25 - 30 minút. Stačí jeden vybrať a ochutnať. 
Hotovú sarmu necháme vychladnúť. Podávame pokvapkané citrónovou šťavou, s bielym jogurtom, chlebom ako predjedlo alebo ako hlavné jedlo. V chladničke vydržia aj 3 - 4 dni.

2 komentáre

  1. vyzerajú výborne :-) jeden ako druhý...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. u nás tiez nevydrzia, osobne ja sa správam, ako by ma na nich najali..:D toto je moje najoblubenejsie jedlo, no nemám takú trpezlivost aby som ich robila castejsie, ale stoja za to mnaaaaaaaaaaaaaam. Tvoje by som zbodla okamzite a hned

    OdpovedaťOdstrániť

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall