štvrtok 24. novembra 2011

Bulgur šalát s baklažánom






Ešteže ma dnes zachránil Apetit, inak zostaneme bez večere:) Kto má rád bulgur a grilovanú zeleninu, určite mu tento šalát učaruje.

budeme potrebovať:

1 šálku bulguru
1 malý baklažán nakrájaný na kolieska
1 malú červenú cibuľu
olivový olej
citrónovú šťavu
petržlenovú vňať
cherry paradajky
balkánsky syr

Rúru predhrejeme na 190 °C. Baklažán nakrájame na tenké plátky, osolíme a necháme 30 minút vypotiť, potom opláchneme a osušíme. Rozložíme ich na plech na pečiaci papier, potrieme olivovým olejom a vložíme do rúry. Po 5 minútach pridáme paradajky a pečieme ďalších 15 minút.
 
Bulgur opláchneme a na olivovom oleji opražíme, osolíme a zalejeme dvojnásobným množstvom vody. Uvaríme podobne ako ryžu na slabom plameni. Medzitým zmiešame 2 PL olivového oleja s 3 lyžicami citrónovej šťavy a nasekanou cibuľou. (Ja som cibuľu nepoužila, ale v pôvodnom recepte sa uvádza).
Uvarený bulgur premiešame s citrónovým dresingom, nasekanou petžlenovou vňaťou, pečenou zeleninou a rozdrobeným balkánskym syrom. Ak chcete pridať "grády" ako ja, primiešajte do dresingu chilli vločky alebo chilli korenie. Môžete podávať ako hlavné jedlo alebo ako prílohu k nejakému dobrému grilovanému mäsku. 

7 komentárov

  1. Ahoooj, úzasný salátik, mám rada tvoj blog, som stastná, ze som ho objavila, aspon nie som sama co varí tureckú kuchynu. Na mojom prvom blogu mám viacero tureckých receptov, ktoré pravidelne doma varím, no niektoré receptíky, co más ty, som este nevarila, ale urcite to napravím!! SUPEEER!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja mám rada bulgur , a aj grilovanú zeleninu... a aj sa do toho opäť pustím :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahojte, Slávka som rada že mam "spoluputnicku" pozerela som tvoje stranky a super slinky mi tiekli niektore vyzeraju ako keby ich naša "anne" uvarila :))
    Tinka, len do toho teraz je akurat dobry čas na taketo voňave teple šalatiky. Nech Ti chutí :)
    pekný deň baby :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Veľmi pôsobivá papanica, vyskúšam. Inak celý blog je príjemný a inšpiratívny :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Prave som dovarila a dohltala;) je to vyborne... dakujem :) ...ja som dala aj cibulku a pre tie grady habanero :)

    OdpovedaťOdstrániť

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall