piatok 16. decembra 2011

Krémové zeleninové rizoto

Inspirácia prišla od Martiny a ako vždy niečo som ubrala, niečo pridala a výsledok? Nie som expert na rizoto, ale myslím, že..môže byť :)




1 šálka ryže
1 liter zeleninového vývaru
štipka šafranu
maslo
olivový olej
parmezán
1 malá cuketa
1 malá mrkva
kúsok bielej časti póru
štipka provensálskeho korenia
morská soľ
čerstvo namleté čierne korenie


Začneme tým, že si pripravíme vývar. Môžeme použiť vývar z kocky, alebo domáci vývar z koreňovej zeleniny. Mrkvu nakrájame na malé kúsky. Cuketu umyjeme, rozpolíme, malou lyžičkou vydlabeme semienka a nakrájame na rovnaké kúsky ako mrkvu. Bielu časť póru (namiesto póru môžeme použiť aj jarnú cibuľku) nasekáme na drobné kocky.
Na masle a kvapke olivového oleja jemne orestujeme mrkvu, cuketu, osolíme okoreníme, ochutíme štipkou provensálskeho korenia. Podlejeme naberačkou vývaru a chvíľu (asi 5 minút) podusíme, kým sa tekutina nevyparí.







V hlbokom hnci rozpustíme maslo s lyžicou olivového oleja a orestujeme naňom pór. Pridáme ryžu a miešame. Zalejeme dvoma naberačkami vývaru  a stále miešame. Môžeme pridať štipku šafranu rozpustenom v troške horúcej vody.  Vývar pridávame postupne a rizoto miešame, musí mať stále krémovú konzistenciu. Trvá to asi 15 - 20 minút, kým je ryža hotová.
Rizoto odstavíme z plameňa, vmiešame maslo a nastrúhaný parmezán. Na záver opatrne vmiešame dusenú zeleninu. Hneď podávame.



6 komentárov

  1. no Miška, strašne dobré to je... navarila som aj pre moju polovicku a...teraz neviem čo mu dám na veceru :D ops!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Na takéto rizotko (krémové) sa chystám už strašne dávno. Nie a nie sa k tomu dostať.... skúsim podľa teba.... uvidíme

    OdpovedaťOdstrániť
  3. krásne fotky, fajnové rizotko :) ... ďakujem za link na môj blog :) ... Jana :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Harika görünüyor.
    Sevgiler canım
    Takibindeyim.

    OdpovedaťOdstrániť

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall