streda 14. decembra 2011

Yoğurtlu köfte

Dnešný plán...zaliezť do postele s chrípkou a miskou totho!!!Bulgurové guličky v jogurtovej polievke s cícerom a mäsom... úžasná polievka, čo sa tvári ako hlavné jedlo. Je síce trocha náročná na čas, ale čo neurobíme pre dobré jedlo :)



Bulgurové guličky v jogurtovej omáčke

na prípravu tejto dobrotky potrebujeme:

jahňacie alebo hovädzie mäso nakrájané na malé kocky
predvarený cícer (asi jeden pohár)
pohár bieleho jogurtu
1 žĺtok
1 PL hladkej múky
soľ
hrsť ryže alebo hrubého bulguru

na kofte:

1 šálku jemne drveného bulguru
3/4 šálky vriacej vody
1 - 2 PL krupice
1 cibuľa najemno nasekaná
2 PL nasekanej petžlenovej vňate
chilli korenie
soľ

naviac:

1 - 2 PL masla
1 PL sušenej mäty


Do hlbokej misy nasypeme bulgur a zalejeme vriacou vodou. Zakryjeme a necháme postáť 15 minút. Medzitým umyjeme mäso a nakrájame na malé kocky. Najvhodnejšie je jahňacie, ale aj hovädzie je ok. Ja som dokonca použila kuracie a kupodivu chutilo :) Mäso vložíme do studenej vody, privedieme k varu, odstránime prípadnú penu, a varíme domäkka (najlepšie v tlakovom hrnci).



Bulgur zmiešame spolu s nadrobno nasekanou cibuľou, krupicou, a troškou petržlenovej vňate. Ochutíme soľou a chilli korením. Ja som pridala aj lyžicu paprikovej pasty. Vy nemusíte ale ja ju cpem už všade :) Namiesto nej je dobrá aj mletá červená paprika.
Celú zmes prenecháme kuchynskému robotu, nech sa s tým trápi aspon 10 minút, alebo to urobíme po svojom a ručne premiešame. Miešame poriadne, celá zmes sa musí pekne spojiť. Ak sa vám akokoľvek nezdá, pridajte ešte vodu alebo krupicu.
Zo zmesi vytvarujeme mokrými rukami guličky veľkosti lieskového orieška. Ak nie ste príliš trpezlivý typ..smola :) Guličky uložíme do hrnca do sitka nad paru a "paríme" asi 20 minút.
Hotové "köfte" vyberieme na tanier a necháme vychladnúť.
Z mäsového vývaru vyberieme mäso a odložíme bokom. Vhodíme za hrsť alebo dve klasického (už nie jemného) bulguru alebo ryže a varíme asi 10 minút. V miske rozmiešame biely jogurt, hladkú múku a jeden žĺtok.
Z vývaru odoberieme jednu naberačku a zmiešame s jogurtom v miske. Opatrne prelejeme do hrnca s vývarom za stáleho miešania metličkou.
Do hrnca vrátime kúsky mäsa a predvarený cícer. Povaríme ešte asi 5 minút. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme sušenú mätu a pár sekúnd prehrejeme. Šupneme do polievky dobre premiešame.
Jedlo servírujeme v hlbokom tanieri spolu s bulgurovými guličkami a na záver ešte dochutíme citrónom.




2 komentáre

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall