štvrtok 8. novembra 2012

Domates çorbası

Keby moja mamka videla ako sa u nás doma pomaly každý deň varí polievka, krútila by hlavou a neverila by vlastným očiam! Ako dieťa som polievky ne-je-dla a doteraz mám v hlave obraz ako sedím nad tanierom paradajkovej polievky s ryžou a slzy ako hrachy sa mi kotúľajú po tvári. Mama bola generál, sedela som nad tou polievkou hádam aj hodinu, až keď videla, že obsah taniera je po toľkej soli z mojich sĺz nekonzumovateľný, rezignovala :) Našťastie som z tohto rozmaru dávno vyrástla a bez taniera horúceho tekutého "lieku" si neviem predstaviť najmä tieto zimné dni.  Moja polovička má  k polievkam vlažný vzťah, no na jednu nedá dopustiť. A je to presne tá istá, nad ktoru som ja ako dieťa ronila slzy :)
A keďže mu klasická sladká "rajská" príliš nechutí , uvarila som tureckú verziu.





suroviny pre 4 osoby:

2 PL olivového oleja
1 PL hladkej múky
1 PL paprikovej pasty
5 velkých zrelých paradajok (ošúpané a zbavené zrniečok)
1 l vody alebo vývaru
1 ČL chilli vločiek alebo pull biber
šťava z jedného citróna
2 PL mlieka
soľ

Najskôr si pripravíme paradajky: sparíme ich vriacou vodou a ošúpeme. Odstránime semienka a nakrájame na malé kocky. Na oleji opražíme múku do ružova. Pridáme paprikovú pastu, miešame. Do hrnca vložíme paradajky, osolíme, zalejeme vodou a varíme do mäkka. Polievku odstavíme a rozmixujeme. Pridáme chilli vločky. Zjemníme mliekom a ešte necháme prejsť varom. Na záver polievku ochutíme citrónovou šťavou, prípadne ešte sušenou mätou. Nečakajte žiadne sladučké  pohladenie. Táto rajská je riadne pekelná záležitosť.  A aká dobrá! ;-)


2 komentáre

  1. u nas to iste!!! polievky som uplne neznasala, a ked sme mali v nedelu vyvar a mamina povedala, ze mame "slizikovu", tak by som sa aj o zem hodila, len nech to jest nemusim. stacilo ist na par mesiacov do Francuzska a odvtedy som si iniciativne polievky sama pytala;mamina sa nestacila cudovat :-)

    OdpovedaťOdstrániť

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall