štvrtok 7. marca 2013

Fırında tavuk köfte/ Kuracie fašírky z rúry

Aj vám sa stáva, že dáte večer rozmraziť kuracie vykostené stehná a ráno vyberáte z chladničky kuracie prsia?? Mne v jednom kuse :) Túto časť kuriatka doma nerada pripravujem, môj drahý má z neho traumy zo slovenských reštaurácii... I keď, na domácu kuraciu cigánsku s cibuľou nedá dopustiť. Takto zamaskované vo fašírkach ho v pohode zvládol, dokonca mu veľmi chutilo. 






Pre 4 osoby budeme potrebovať:

na fašírky:

500 g mletého kuracieho mäsa
asi 100 g strúhanky
2 PL strúhaného parmezánu
1 stredne veľkú cibuľu najemno nasekanú alebo nastrúhanú
2 strúčiky cesnaku pretlačené
hrsť nasekanej petržlenovej vňate
4 PL olivového oleja
soľ, mleté čierne korenie
2 ČL sušenej mäty
štipka červenej údenej papriky

250 g cherry paradajok (ponecháme pár kúskov na ozdobu)
biely syr (napr. Feta)
4 väčšie zemiaky
2 malé cukety
olivový olej
3-4 šalotky
soľ, mleté čierne korenie

Najskôr pripravíme fašírky: Kuracie mäso nahrubo zomelieme a dáme do väčšej misy. Osolíme, okoreníme, pridáme najemno nasekanú cibuľu, pretlačený cesnak, parmezán, sušenú mätu a nasekanú petržlenovú vňať. Pridáme olej a postupne prisypávame strúhanku a rukami dobre premiesime, až je zmes kompaktná a nelepivá. Môžeme ochutiť údenou červenou paprikou.

Zakryjeme fóliou a necháme chvíľu odpočívať v chladničke. Rúru zahrejeme na 200 °C.

Zatiaľ ošúpeme zemiaky, každý rozkrojíme na polovicu a potom ešte na tri časti. Cuketu umyjeme a nakrájame na väčšie kúsky. Šalotky ošúpeme a prekrojíme na polovice alebo na štvrtinky. Zapekaciu nádobu potrieme olejom a uložíme všetku zeleninu, osolíme, okoreníme a dobre rukami premiešame.
Z chladničky vyberieme mäsovú zmes a naolejovanými rukami vytvarujeme fašírky vo veľkosti asi vlašského orecha, príp. väčšie. Ukladáme na pripravenú zeleninu.  Keď sú všetky fašírky hotové, vložíme do rúry  a pečieme asi 40 minút. Raz alebo dvakrát premiešame, aby sa fašírky opiekli dobre z každej strany. Ku koncu pečenia ich potrieme olejom a vložíme ešte na pár minút pod gril, len aby chytili zlatú farbu a kôrku.


Vyberieme z rúry, ozdobíme rozdrobenou fetou alebo iným podobným syrom, paradajkami a bylinkami.

Podávame teplé. Dobrú chuť :)

Pozn. Chutia výborne aj studené na druhý deň. Môj tip: Bagetu rozkrojíme, potrieme bazalkovým pestom, obložíme kúskami fety, na kolieska nakrájanými fašírkami, ozdobíme rukolou. Výborný obed do práce! Alebo inak: s horčicou či chrenom a kúskom domáceho chleba.



12 komentárov

  1. páči sa mi, že sa to pečie v rúre a aj spolu so zeleninou, skvelý recept presne takéto mám rada :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Biba, dakujem :)to sa aj mne páči, uspora času a najviac chutí skvele. Výborne sa k nemu hodí cesnakovo-bylinkový jogurt.

      Odstrániť
  2. U nas neni moc zvykem pouzivat mlete kureci, ale tohle vypada fantasticky a vzbuzuje to ve mne chute jit okamzite do kuchyne zkouset :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Meg,dakujem, naozaj môžem len odporucat. Fašírky drzia pohromade aj bez vajíčka a cesnak s parmezánom im dajú skvelú chuť. Pomer mäsa a strúhanky je orientačný, keďže som robila od oka :)dúfam, že sa vydaria :)

      Odstrániť
  3. Vypadá to moc dobře, hned bych si dala:-))
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Před dvěma dny jsem vyzkoušela a jen se po nich zaprášilo. Opravdu výborné!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Bir çekilişim var ilgilenirsenşz beklerim sevgiler,
    http://www.seviminaskanasi.com/2013/04/sevimin-askanasnda-cekilis-var-cekilise.html

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Kukam tu na tie tvoje gulky. Kuracie. Si ich musim trosku prisposobit, ale zajtra idem do nich. Snad nic nepokazim :) Vdaka za inspiraciu. Dam vediet ako som dopadla.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Misi urcite nepokazis, budem sa tesit na odozvu ;)

      Odstrániť
    2. No tak som dopadla. Rozbalila som balicky a zistila, ze to maso je v nich uz ochutene a po rozmrazeni z toho bola polovica vody!!! Gulky sa nedali vobec urobit :( Moja chyba, mala som zajst pekne k masiarovi a nechat si maso nasekat. Balene uz nikdy viac! Ale link si ukladam, lebo tento recept urcite vyskusam raz.

      Odstrániť

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall