nedeľa 8. septembra 2013

Černicovo-jablkový koláč s lieskovými orieškami

Časopis Apetit  nám  chodí do schránky druhým rokom. Aj napriek tomu podľa neho skoro vôbec nevarím, občas sa nechám inšpirovať, no častejšie mi slúži  namiesto knihy na balkón či do postele. V poslednom čísle však na mňa tak zapôsobila titulná fotka,  že som si povedala: tento koláč bude, aj keby čo bolo! A bolo! Málinko som upravila suroviny, časť múky som nahradila špaldovou, aj tak bol výborný, príjemne sladký a zároveň kyslastý po černiciach, voňal škoricou a opraženými orieškami. Končiace leto v kuchyni...







Suroviny:

125 g zmäknutého masla
120 g jemného krupicového cukru
3 vajíčka, prešľahané vidličkou
70 g hladkej múky
30 g špaldovej múky celozrnej jemnej
50 g mandľovej múky (mleté mandle)
1 lyžička kypriaceho prášku
2 jablká ošúpané, nakrájané na kúsky
120 g černíc

2 lyžice škoricového cukru
kúsok masla
lieskové oriešky nasucho opražené


Najskôr predhrejeme rúru na 170 °C. V miske vyšlaháme povolené maslo s cukrom do jemného krému. Postupne pridávame vajíčka a prešľahávame. Napokon ručne zamiešame mleté mandle a obe múky s kypriacim práškom. Do cesta opatrne zamiešame dve tretiny nakrájaných jabĺk a černice.
Maslom vymastíme okrúhlu formu s priemerom 24 cm a vysypeme múkou. Cesto rozotrieme do formy, obložíme zvyšnými jabĺkami, posypeme škoricovým cukrom a obložíme plátkami masla.
Pečieme asi 40 - 50 minút.   Ak by ste použili menšiu formu, koláč treba piecť asi o 10 minút dlhšie. Test so špajľou je najistejší. Hotový koláč necháme vychladnúť, nakoniec môžeme posypať nasucho opraženými a nahrubo nasekaným lieskovými orieškami.


3 komentáre

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall