sobota 14. septembra 2013

Imam bayıldı šalát

Na pláne bol dnes plnený baklažán, naše obľúbené jedlo, no keďže náhradný diel do pokazenej rúry ešte nedorazil, namiesto plnenia a zapekania som si musela vystačiť len s panvicou a trošku improvizovať. Čo v tomto prípade vôbec nebolo na škodu. 





Pre 2 osoby potrebujeme:

2 stredne veľké baklažány
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
4 paradajky
olivový olej
petržlenová vňať
sušené oregano
citrónová šťava
chilli korenie

Baklažány nakrájame po dĺžke na asi pol centimetrové plátky. Dobre posolíme a necháme pol hodinu odstáť. Potom ich umyjeme, osušíme a postupne opečieme na oleji. Vo miske zmiešame asi 4 lyžice olivového oleja s lyžicou citrónovej šťavy, osolíme, ochutíme mletým čiernym korením a sušeným oregánom. K dresingu pridáme opečený nakrájaný baklažán a zľahka premiešame. Môžeme pridať štipku červenej údenej papriky.
 Na olivovom oleji opečieme cibuľu nakrájanú na plátky do sklovita. Pridáme na plátky nakrájaný cesnak a pokrájané paradajky. Podlejeme troškou vody a dusíme 5 - 8 minút. Na záver vmiešame nasekanú petržlenovú vňať.
Baklažány v miske prelejeme paradajkovou omáčkou, jemne premiešame a posypeme petržlenovou vňaťou.
Podávame ako teplý alebo studený šalát, výborne sa hodí ku grilovanému mäsu alebo kebabom. Alebo len tak s kúskom chleba.
Nakoniec som ešte upiekla chlebové placky a z kuracieho mäsa pripravila kebab. K tomu rukola, paradajky a cacik. Boule za ušima to vám garantujem! ;)






9 komentárov

  1. Tak to je super! Tohle jídlo miluju a jako salát by mě to nenapadlo :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dík Kaya, keby mi rura nestrajkuje, ani mna by to nenapadlo. Vsetko zle je vzdy na nieco dobre ;)

      Odstrániť
  2. Vyzerá to skvele zajtra utekám kúpiť baklažány už sa teším. Sliny sa mi zbiehajú už len keď vidím tvoje fotky a vyskúšam aj s tými plackami ;o) Ďakujem za recept

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Odpovede
    1. Vyborne!!! Dala som chilli miesto udenej papriky a koriandrovu vnat miesto petrzlenovej. Pouzila som baby baklazany (velke nemali) a piekla som ich v rure. Urcite som to nevarila naposledy :) Dakujem za recept! Fotku ti pridam na Varechu ;)

      Odstrániť
    2. Zistila som, ze na Vareche ho nemas, tak ti sem prikladam link k fotke http://varecha.pravda.sk/usercontent/images/velky-recept42585_1385704030.jpg

      Odstrániť
    3. Prave pozeram fotky na FB, krasne! Tesim sa ze chutilo :)

      Odstrániť

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall