štvrtok 17. apríla 2014

Ispanak kavurma (Špenát na turecký spôsob)

Chladnička sa mi plní zeleným. Neviem, asi to bude nejaká jarná úchylka alebo čo, kupovať bez rozumu, všetko zelené čo vyzerá čerstvo a sviežo. Však ju máte aj vy v tieto dni? :)  Špargľa, mäta, jarná cibuľka, petržlenová vňať (kupujem ju ako divá, hlavne od  dedkov na trhu, furt sa na mňa tak milo usmejú a ja nemôžem odolať) no a špenát. Samozrejme. Posledný týždeň sme v ňom boli doslova naložení. Böreky, omelety, rizotá, cestoviny, ách jaj. Ráno som sa opäť nechala na trhu zlanáriť a cestou z práce som hútala, čo s ním dnes. Dilemu vyriešil môj drahý, chytil sa varechy a pripravil moje obľúbené špenátové jedlo. Možno to tak na pohľad nevyzerá, ale je to božská dobrota!






500 g čerstvého špenátu
2 menšie cibule
4 lyžice olivového oleja
soľ, mleté čierne korenie
šťava z polovice citróna
čilli korenie
citrón a biely jogurt

Špenát dôkladne umyjeme, odstránime hrubé stopky a necháme odkvapkať. Potom nakrájame nahrubo. Vložíme do veľkej misky a sparíme vriacou vodou.
Medzitým na panvici zohrejeme olej a orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme sparený a jemne vyžmýkaný špenát, dobre premiešame, ochutíme mletým čiernym korením, čili korením, osolíme  a prikryté  dusíme asi 5 minút. Ak treba, necháme ešte odokryté odpariť tekutinu a odstavíme. Pridáme šťavu z polovice citróna, premiešame a necháme mierne vychladnúť. 
Podávame pri izbovej teplote s kúskom citróna a hustým bielym jogurtom. Citrónovej šťavy sa nebojte, pozdvihne nevýrazný špenát na iný level aj bez cesnaku. 

2-3 porcie

3 komentáre

  1. Hi there just wanted to give you a quick heads
    up. The text in your content seem to be running off
    the screen in Internet explorer. I'm not sure if this is a formatting issue
    or something to do with browser compatibility but I thought
    I'd post to let you know. The layout look great though! Hope you get the issue resolved soon.
    Cheers|

    My page: pit 2014

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Elenka fajn recept, osvieži môj špenátový repertoár. Ja mám veľmi rada špenát so šampiónmi, ale najbližšie určite vyskúšam podľa teba.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Eni, to ma teší, ak som Ťa inšpirovala ;)

      Odstrániť

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall