sobota 27. júna 2015

Fırında lahana sarma/Plnené kapustové listy zapečené s parmezánom

Teraz je ten správny čas na toto jedlo. Letná, skorá kapusta a jej tenučké listy sú na sarmu ako stvorené. Aj keď kapustu veľmi nemusíte, v tomto prípade neváhajte, v kombinácii so sviežou paradajkovo-bylinkovou náplňou a parmezánom vás možno príjemne prekvapí. 



suroviny pre 4-5 osôb:

1 väčšiu hlávku letnej (skorej) kapusty
pol šálky suchej ryže
pol šálky hrubo mletého bulguru
3 veľké mäsité paradajky
2 cibule
2 stručiky cesnaku
1/4 šálky olivového oleja
1 lyžica tureckej paprikovej pasty (alebo hustého dobrého paradajkového pretlaku)
dve hrste petržlenovej vňate
hrsť čerstvého kôpru
1 lyžička pull biber (alebo 1/2 lyžičky čili vločiek)
2 lyžičky sušenej mäty
soľ
mleté čierne korenie

parmezán

biely jogurt 
sumak

Vo veľkom hrnci privedieme k varu vodu. Kapustu očistíme od vrchných listov a ostrým nožom opatrne vykrojíme tuhý stred. Opatrne ju ponoríme do vriacej vody. Po pár minútach varu začnú najvrchnejšie listy mäkknúť, takže ich môžeme kuchynskými kliešťami oddeľovať. Postupne ich vyberáme do cedníka. Takto obaríme takmer všetky listy. Necháme ich dobre odkvapkať a vychladnúť. Kapusta zmäkne a bude jednoduchšie ju naplniť.  Zostane nám stred s pár maličkými listami, ktorý vyberieme, opláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Čo s ním, prezradím na konci receptu ☺ 
Na náplň v  miske zmiešame ryžu, bulgur, nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak, pridáme nasekanú petržlenovú a kôprovú vňať, paprikovú pastu, nadrobno nakrájané paradajky, olivový olej, pull biber, mätu, soľ a korenie. Všetko spolu dobre premiešame. 



Keď kapustné listy vychladnú, z každého nožom vykrojíme tuhý stred. Väčšie listy rozdelíme na polovice, menšie, vnútorné, ponecháme v celku. 
Na každý list položíme lyžicu náplne (keď sú listy veľké, môžeme dať aj viac)  a zrolujeme. Chce to trošku trpezlivosti, ale ide to. 
Všetky závitky potom poukladáme do hlbšej panvice alebo hrnca, zalejeme asi šálkou vody, tak aby boli takmer ponorené, zaťažíme tanierom a panvicu zakryjeme pokrievkou. Privedieme k varu a varíme na slabom plameni 1 hodinu, prípadne aj dlhšie, kým nie je kapusta aj náplň mäkké. Sarmu môžeme podávať aj hneď, keď trochu vychladne, no my sme ju tentokrát zapiekli s parmezánom.
Rúru zohrejeme na 220 °C. Do menších zapekacích misiek, prípadne do jednej väčšej poukladáme závitky a posypeme parmezánom, aspoň lyžicu na jeden závitok. Zapečieme, cca 10 minút. Necháme mierne vychladnúť a podávame s citrónom a bielym jogurtom, do ktorého zamiešame štipku sumaku. 

No a čo teda so zvyškom kapusty? Jednoducho nasekať nadrobno, podusiť na cibuli a rasci, osoliť, okoreniť. Dajte do krabičky a odložte do chladničky. Získate základ na kapustové strapačky. Stačí len primiešať s cestovinou či haluškami, a vyškvarenou slaninou. 
A máte o jeden obed v týždni postarané .☺




10 komentárov

  1. elinize sağlık harika görünüyor bayılırım sarmaya Farklı yemek tarifi için şeflerin mutfagı yemek tarifleri web sayfamı ziyaret edebilirsiniz
    resimli yemek tarifleri şeflerin mutfağısitesi

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Paaani recept ako ušitý pre nás. Milujeme plnenú kapustu a tento spôsob nepoznam, teda určite ho vyskúšam. Odkladám si nielen recept ale aj tvoj blog :-) Teším sa že som ťa objavila :-) Prajem krásne dni v Novom roku.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Paaani recept ako ušitý pre nás. Milujeme plnenú kapustu a tento spôsob nepoznam, teda určite ho vyskúšam. Odkladám si nielen recept ale aj tvoj blog :-) Teším sa že som ťa objavila :-) Prajem krásne dni v Novom roku.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Mery, budem rada ak vyskúšate, vdaka za milé slová a aj vám všetko dobré! pozdravujem!

      Odstrániť

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall