štvrtok 19. apríla 2018

"Lečo bulgur" (Meyhane pilav)

Technický názov "lečo bulgur" som tomuto rizotu dala preto, lebo chutí presne ako lečo!  Robieva ho naša turecká maminečka, a lepší bulgur som nejedla. A keď chcete ešte nejaký mäsový upgrade, tak si k nemu opečte kúsky klobásky, alebo špekáčik, a pripravte volské oko.
Inak je to výborné len tak s pohárom ayranu a nejakou nakladanou skvasenou zeleninou.




Suroviny:

1 šálka stredne mletého pšeničného bulguru
1 a 1/2 šálky vody alebo vývaru
2 lyžice olivového oleja
1 plná lyžica masla
1 cibuľa
1 červená paprika
1 zelená paprika (môže byť aj pálivá)
3-4 paradajky
soľ
mleté čierne korenie
1 lyžička sušenej mäty
1/2 lyžičky pul biber alebo čili vločky
1 lyžička mletého rímskeho kmínu
1 lyžica paprikovej pasty alebo paradajkového pretlaku
čerstvá petržlenová vňať

postup:
Papriku a paradajky nakrájame na kúsky. V hrnci si rozpustíme maslo s olivovým olejom a osmahneme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. 
Pridáme lyžicu paprikovej pasty, rozmiešame kým sa pasta rozpustí a trošku opečie. Pridáme nakrájané obe papriky (na prúžky, kocky ako chcete) a spolu chvíľu podusíme.  Medzitým si bulgur v cedidle prepláchneme vodou a necháme odkvapkať.
K paprikám pridáme paradajky a ďalej dusíme podobne ako keď pripravujeme lečo. K tomuto základu pridáme prepláchnutý bulgur, zalejeme vodou alebo vývarom. Osolíme, okoreníme, ochutíme mätou, čili vločkami a rímskym kmínom. Privedieme k varu, stíšime plameň a zakryté varíme na najnižšej teplote, približne 10-15 minút, kým bulgur nezmäkne a všetka tekutina sa vstrebe. Odstavíme a necháme ešte pod pokrievkou dôjsť.
Takto pripravený bulgur môžete jesť ako prílohu, ale chutí výborne aj ako samostatné jedlo. Pred podávaním posypeme väčším množstvom čerstvej petržlenovej vňate.


2 komentáre

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall