sobota 11. augusta 2018

Turecký zemiakovo-vajíčkový šalát (Yumurtalı patates salatası)

Mamičky, babičky, tety a prababky to jednoducho vedia - navariť takmer z ničoho, a ešte aj tak, že vám za tým bude srdce a brucho pišťať po celý život. Varila tak moja babka, určite aj tá vaša a tak varí aj moja turecká maminečka. Trávi s nami opäť leto, a čo vám poviem, dobre nám je :) 
Na tento šalát som ju nahovorila ešte cez týždeň a dnes sme ho robili zas, pretože som vám ho jednoducho musela nafotiť a spísať recept.  Je veľmi jednoduchý ale vynikajúci! Žiadne komplikované kombinácie či zálievky. Všetky  suroviny, ktoré naň potrebujete, nájdete zakaždým doma. Dokonca aj rímsky kmín môžete vynechať, ak ho nemáte, šalát bude výborný aj bez neho. Ja mám toto jedlo už naveky zaradené medzi naše "comfort food". 
pre 3-4 osoby budeme potrebovať:

cca 10 stredne veľkých zemiakov
3 vajíčka
3 jarné cibuľky
1 malá cibuľa
zväzok petržlenovej vňate
4 stonky čerstvej mäty
1 lyžičku pull biber (turecké čili) alebo čili vločky podľa chuti
1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
soľ
olivový olej (asi 50 ml) 
1 lyžička rímskeho kmínu (možno vynechať) 

Postup je veľmi jednoduchý, ako takmer u všetkých šalátov: Zemiaky uvaríme v šupke -  vydrhneme ich kefkou a dáme variť do mierne osolenej vody. 10 minút pred dovarením k nim pridáme 3 vajíčka, ktoré potrebujeme uvariť natvrdo. Zemiaky aj vajíčka scedíme, prepláchneme ich studenou vodou a necháme trochu vychladnúť, tak aby sa dali ošúpať. 

Ošúpané, ešte teplé zemiaky aj vajíčka pokrájame na väčšie kúsky a vložíme do šalátovej misky. Pridáme k nim nadrobno nakrájanú cibuľu, na kolieska nakrájané jarné cibuľky a nasekanú petržlenku a mätu.  Posolíme, okoreníme, ochutíme čili korením a rímskym kmínom - korením nemusíte šetriť, výrazné chute sú tu potrebné :) Zalejeme olivovým olejom a dobre premiešame. Šalát podávame vlažný, ale chutí výborne aj odstáty v chladničke. Podávame ho len tak, s kúskom pečiva. 


Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall