piatok 18. januára 2019

Pide

Prejedla sa vám pizza? Upečte si pide! S týmto receptom sa vám to podarí na prvýkrát. Je výborné len tak do ruky, s acidkom alebo na raňajky s olivami a zeleninou. 



suroviny na 6 kúskov/pre 3 osoby:

2 a 1/4 šálky  hladkej múky (môže byť aj hladká špaldová)
1/2 kocky (20 g)  čerstvého droždia (alebo 1 balíček sušeného, 7g)
1 šálka mlieka
2 lyžice oleja (slnečnicový, repkový, olivový...)
1 lyžička soli
1 lyžička cukru

náplň:
200 g  tureckého bieleho syra (alebo Fety, balkánskeho syra...)
200 g strúhaného tvrdého syra (ja používam strúhanú mozarellu z Lidl, ale dobrý je aj tvrdý ovčí syr,            gouda, alebo jemný cheddar)
mleté čierne korenie

na dokončenie:
2 lyžice bieleho jogurtu
2 lyžice oleja
sezam a černuška na posypanie
2 lyžice roztopeného masla (môžete vynechať)

Do misky si preosejeme múku a primiešame soľ. Droždie si rozdrobíme do malej misky, pridáme lyžičku cukru a polovicu mlieka /mlieko by malo byť teplé, ale nie horúce/. Premiešame a necháme zakryté vzíjsť kvások. Potom ho prilejeme k múke spolu so zvyšným mliekom, olejom  a ručne alebo pomocou kuchynského robota vymiesime pružné cesto, ktoré sa jemne lepí na ruky ale nie na steny misky. Necháme ho zakryté utierkou vykysnúť na dvojnásobok objemu (bude to trvať cca hodinu).

Po vykysnutí ho preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a premiesime. Rozdelíme na 6 častí a tie zformujeme do oválnych bochníkov. Necháme ešte pod utierkou 15 minút odpočívať. Medzitým si zapneme rúru na maximum -  u mňa je to 250 °C. Do vnútra vložíme veľký plech - otočený hore dnom. 


Pripravíme si plytký plech na pečenie alebo rovnako veľký kus hrubého kartónu. Na ten položíme papier na pečenie. 

Z každého bochníka vyvaľkáme tenkú (3-5 mm) podlhovastú placku. Do stredu každej placky rozdelíme syr - najpr rozmrvíme slaný syr a potom posypeme strúhaným syrom. Okraje necháme 2 cm voľné. Okraje preložíme cez náplň a jemne pritlačíme. Jogurt premiešame s olejom a potrieme okraje pide. Posypeme semienkami. 

Na pripravený kus kartóna s papierom na pečenie opatrne ale svižne preložíme pide - ak sa pri prenášaní trochu natiahnu, nevadí. Na jeden plech sa zmestia 3 kúsky, takže budeme piecť na 2x. 

Pomocou kartónovej podložky preložíme pide aj s papierom na pečenie na horúci plech do rúry. Teplotu znížime na 230 °C a pečieme 13-15 minút do zlata. 

Po upečení môžeme okraje potrieť roztopeným maslom, ale ak máte radšej chrumkavé okraje cesta, tak nemusíte. 

Ešte horúce pide preložíme na mriežku a necháme pár minút schladnúť. Ostrým nožom nakrájame. Môžeme posypať čerstvou petržlenovou vňaťou. 








2 komentáre

  1. Fantastickeeeeee.... odskúšane, ďakujem za inspiraciu 👍👍👍

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mery, tesím sa a dakujem za odozvu! pozdravujem! :) ♥

    OdpovedaťOdstrániť

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall